latinica  ћирилица
29/10/2020 |  09:26 ⇒ 09:27 | Аутор: СРНА

Трамп говорио против мјера затварања

Предсједник САД Доналд Трамп позвао је америчке државе да одбаце мјере затварања поводом епидемије вируса корона, а његов противкандидат на изборима Џозеф Бајден рекао је да се пандемија не може зауставити "искључењем на прекидач".

Трамп је у наставку предизборне кампање у Аризони исмијавао наредбе о ношењу маски и упозорио да би, у случају побједе Бајдена, услиједиле нове блокаде и економска мизерија Американаца.

- Ако гласате за Џоа Бајдена, то значи да нема дјеце у школи, нема дипломирања, нема вјенчања, нема дана захвалности, нема Божића, нема ни Четвртог јула - рекао је Трамп, пренио је Би-Би-Си.

Бајден је у обраћању из свог дома у Делаверу рекао да Трампово управљање Америком погоршава кризу вируса корона и да представља "увреду" за жртве ове болести.

Он је рекао да окупљања на којима људи не носе маске или не држе физичку дистанцу потенцијално представљају догађаје на којима се вирус максимално шири.

Бајден, који није одбацио могућност увођења нових блокада, рекао је да у кампањи "неће давати лажна обећања да је пандемију могуће искључити на прекидач" и додао да треба омогућити да "наука утиче на наше одлуке".

Више од 75 милиона Американаца већ је искористило могућност раног гласања, а близу 50 милиона је послало гласове поштом, што је рекордан број, а посљедица је актуелне пандемије.

Број смртних случајева од вируса корона у порасту је широм САД, а у посљедње вријеме сваког дана умире око 800 људи.