latinica  ћирилица
29/10/2020 |  14:47 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Путин: Крајем године масовна вакцинација

Предсједник Русије Владимир Путин најављује почетак масовне вакцинације против вируса корона пред крај године и истиче да је приоритет да вакцина буде обезбијеђена прво за грађане Руске Федерације.
Владимир Путин (@KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (@KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

- Сада је само питање како обезбиједити производњу неопходне количине вакцина. Постоје одређени проблеми у вези са неопходном опремом за масовну производњу - навео је Путин у обраћању учесницима Инвестиционог форума "Русија зове".

Путин поручује да је Русија спремна за продају интелектуалне својине када је ријеч о руским вакцинама, као и да их производи на платформама иностраних партнера.

- Они имају опрему за то. И то није на штету вакцинације у самој Русији јер ми тек требамо да обезбиједимо ту опрему. Спремни смо на сарадњу са нашим партнерима - наводи Путин.

Он истиче да су код руских вакцина, које су произвели Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеја" и Државни научни центар за вирусологију и биотехнологију "Вектор", испуњена два кључна критеријума - безбједност и ефикасност.

- То су добри препарати - закључио је Путин и најавио да је на помолу и трећа вакцина, преноси "Спутњик".

"Спутњик пет", прва у свијету регострована вакцина против вируса корона, тренутно је у трећој и завршној фази тстирања на већем узорку добровољаца.