latinica  ћирилица
29/10/2020 |  16:31 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Петковић: И данашње састанке смо почели питањем о ЗСО

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да је и данас, у новој рунди дијалога у Бриселу, Београд покренуо питање Заједнице српских општина без чијег формирања нема напретка у дијалогу.
Петар Петковић  (Фото:kossev.info) -
Петар Петковић (Фото:kossev.info)

Он је појаснио да је питањем ЗСО почео и билатерални и трилатерални састанак у Бриселу.

- Сви морају да знају да, које год питање да се покрене, о којем год питању да се разговара у дијалогу, без формирања ЗСО не можемо да напредујемо. То је сада већ свима јасно - рекао је Петковић у Бриселу.

На питање када се може очекивати састанак Београда и Приштине на највишем нивоу, Петковић је одговорио да то зависи од Брисела.

- Када ће бити наредни састанак и на ком нивоу зависи од ЕУ, која води дијалог и на којој је, као домаћину, да позове двије стране на наставак разговора - рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, важно је да Србија у Бриселу буде присутна на експертском нивоу и да се разговара јер су Београд и предсједник Србије Александар Вучић опредијељени да се изборе за виталне интересе Србије и кроз дијалог рјешавају сва питања, преносе београдски медији.

Он је нагласио да је имплементација Бриселског споразума неопходна за наставак дијалога и изградњу повјерења да би се могао направити корак напријед у даљим разговорима у Бриселу.

- Београд је испунио све што је договорено и сада захтијева да се испуни оно што Приштина није испунила седам и по година, а то је формирање ЗСО - поновио је Петковић.