latinica  ћирилица
30/10/2020 |  09:58 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Јавно-приватно партнерство од великог значаја за привлачење инвеститора

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је Срни да је циљ доношења Закона о јавно-приватном партнерству отклањање административно-техничких баријера и стварање повољнијег пословног амбијента за привлачење страних и домаћих инвеститора у реализацији капиталних пројеката, намијењених задовољењу јавних потреба.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Подсјетивши да је Народна Скупштина Републике Српске на 10. редовној сједници усвојила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавно-приватном партнерству у Српској, Видовићева је је нагласила да су унапређењем овог закона уведене одређене новине којима се јавно-приватно партнерство, као модел инвестирања у развој пројеката од јавног значаја, афирмише као адекватно рјешење у побољшању инфраструктурних садржаја, а тиме и побољшању животних услова, повећању запослености и позитивним утицајем на пословно окружење.

- Измјене Закона о јавно-приватном партнерству се првенствено односе на поједностављен процес одобравања пројекта и смањен број фаза потребних за његову реализацију, као и на избор приватног партнера тако што је, поред досадашњег законског рјешења према којем су право учешћа имала само правна лица, учешће у јавно-приватном партнерству доступно и свим физичким лицима - појаснила је министарка финансија Српске.

Према њеним ријечима, новим законским рјешењима дата су већа овлашћења јединицама локалне самоуправе а то значи да у случају да је општина јавни партнер у неком пројекту, она добија могућност одлучивања о самим пројектима јавно-приватног партнерства, те давања сагласности на приједлог пројекта и закључивање уговора.

- Побољшањем легислативног оквира о јавно-приватном партнерству, компететивним дијалогом као методом избора приватног партнера, дате су веће могућности за партнере у поступку преговарања с циљем добијања најквалитетнијег рјешења. Тиме се потенцира већа искориштеност свих потенцијала и реализација бројних инфраструктурних пројеката од значаја за грађане Републике Српске као што су: ауто-путеви, аеродроми, школе, предшколске установе, болнице, одлагалишта отпада, енергетски објекти и слично - нагласила је Видовићева.

Навела је да Влада Републике Српске је на јучерашњој сједници усвојила три уредбе које се односе на различите фазе реализације пројеката моделом јавно-приватног партнерства.

- Тим уредбама су прецизиране процедуре самог покретања поступка, избора приватног партнера и закључивање уговора. Модел јавно-приватног партнерства је позитиван и са аспекта примјене знања и нових и иновативних технологија са којима располаже приватни сектор што доприноси квалитетнијој реализацији пројеката од јавног интереса - истакла је Видовићева.

Такође, појаснила је министар финансија, јавно-приватно партнерство је добра алтернатива кредитном задуживању јер смањује потребу за финансирањем капиталних инвестиција путем кредита, што доприноси смањењу јавног дуга а, са друге стране, приливу финансијских средстава од страних инвестиција, уз додатно повећавање јавних прихода.

- С циљем омогућавања што квалитетније и шире имплементације јавно-приватног партнерства у Републици Српској у наредном периоду, поред побољшања законских прописа, радиће се и на унапређењу социјалног дијалога и промоције предности јавно-приватног партнерства и потенцијалних инвестиционих прилика - рекла је Видовићева за Срну.

Указала је да примјена јавно-приватног партнерства као модела финансирања пројеката од јавног значаја у пракси има дугорочне користи за друштвену заједницу.

- Укључивањем приватног финансирања у развој инфраструктурних и других јавних пројеката, умјесто традиционалног финансирања из буџета, превазилазе се буџетска ограничења државе а ризик расподјељује - нагласила је Видовићева и навела један од позитивних примјера реализованих јавно-приватним партнерством у свијету а то је пројекат "Водовод и канализација" у Букурешту који је био први јавно-приватни пројекат у Румунији и један од најбољих локалних примјера позитивног утицаја јавно-приватног партнерства.

Каже да град има више од два милиона становника и веома стару водоводну инфраструктуру због чега су губици воде били четири пута већи од европског просјека и износили су близу 800 литара по становнику дневно.

- Француска компанија Веолиа, као приватни инвеститор, изградила је ново постројење за прераду воде у вриједности од 70 милиона евра. Прве године профит је био 24 милиона евра, за првих пет година губици воде су смањени за 44 одсто, а задовољство корисника се повећало на 67 одсто - прецизирала је Видовићева.

Осим тога, истакла је она, грађани Букурешта плаћају најмању таксу за водовод у Европи.

Према њеним ријечима, други позитиван примјер је ауто-пут Гебзе-Орхангази-Измир дужине 433 километра који је највећи путни инфраструктурни пројект у турској историји.

Она је објаснила да је тиме омогућено скраћивање пута од Истанбула до Измира са осам на три и по сата вожње, а пројекат је реализован кроз партнерство између државе и приватних фирми и вриједан је око шест милијарди евра.

Видовићева је навела да Турска, која је једна од водећих земаља у свијету по примјени јавно-приватних партнерстава, истиче да су инвестиције и активности приватног сектора главни разлог њиховог раста и повећања запошљавања.

- С обзиром да је код нас релативно у зачецима у односу на глобални ниво, јавно-приватно партнерство је пожељан облик сарадње између органа власти и приватног сектора који би значајно допринио модернизацији постојеће инфраструктуре и јавних услуга, али и новим инвестицијама - закључила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.