latinica  ћирилица
06/11/2020 |  18:54 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Потврђено за РТРС: Затварање ОХР-а на дневном реду ПИК-а (ВИДЕО)

Питање затварања Канцеларије високог представника у БиХ биће стављено на дневни ред на предстојећој сједници Управног одбора Савјета за спровођење мира почетком децембра, потврђено је у амбасади Руске Федерације за РТРС. Затварање ОХР-а актуелизовао је руски амбасдадор у УН-у Василиј Небензја, реагујући на бруталне оптужбе Валентина Инцка против Српске.
Зграда ОХР-Сарајево - Фото: РТРС
Зграда ОХР-СарајевоФото: РТРС

Иако се мислило да су остаци колонијалне управе одавно срушени, међународни протекторат у БиХ, "пресвучен" у ОХР опстаје на прагу треће деценије 21. вијека. Неоколонијалној политици супротставила се Руска Федерација, иницијативом за преиспитивање останка ОХР-а, и то на 25. годишњицу Дејтонског споразума.

- Предлажем партнерима у УО Савјета за провођење мира у БиХ да на сједници заказаној за 01. и 02. децембре размотре ревизију услова и критеријума затварања Канцеларије високог представника у БиХ - нагласио је Василиј Небензја, амбасадор Руске Федерације у УН.

Из америчке Амбасаде одговорено нам је да ОХР никада није био предвиђен да буде институција сталног карактера, али да до испуњења тзв. 5+2 услова, о којима одлучује високи представник, БиХ остаје предметом међународне супервизије. Остале земље, чланице ПИК-а без одговора су хоће ли пристати на расправу о затварању ОХР-а, мада је из изјава њихових представника у Савјету безбједности јасно да подржавају Инцка који им указано повјерење, вратио клеветањем Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Мислим да је дошло вријеме да БиХ коначно почне да рјешава своје проблеме сама без пресудног спољњег утицаја као што је до сада чинио ОХР - истакао је Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Радован Ковачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ, истиче да је добра околност што у Руској Федерацији разумију да на овај начин БиХ не може да иде напријед.

Од успостављања, високи представници у БиХ су наметали законе, кажњавали, смјењивали, кршили људска права. Не памти се изјава иједног администратора из сарајевских "Бијелих двора", од Петрича до Инцка, да су нешто позитивно рекли о Републици Српској и Србима.

- Шта треба да ради у 21. вијеку у једној демократској земљи један администратор, један високи представник? Захтјев Руске Федерације је логичан, хвала им у име Републике Српске - поручио је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Захвалност Русији Српска дугује и због тогшто је ветом спријечила усвајање Резолуције о Сребреници и што посљедњих година редовно омогућава да се чује и глас Републике Српске на Ист Риверу, кроз Извјештај о стању у БиХ који припрема Влада Српске.

- Морам вам рећи да се наши извјештаји читају јер када нам дођу у посјету сви ти званичници видите из њихових изјава да они препричавају оно што смо ми написали - додао је Вишковић.

Два специјална представника у БиХ, понашају се по оној народној, један у клин, а други у плочу. Валентин Инцко у Извјештају СБ УН снажно се залаже за останак страних судија у Уставном суду, војне мисије Алтеа, међународног присуства, Јохан Сатлер пак поручује да чланство БиХ у ЕУ није компатибилно са пренаглашеном улогом међународне заједнице. Коме да вјерујемо?