latinica  ћирилица
19/11/2020 |  10:58 ⇒ 11:48 | Аутор: Агенције

Шпигл: Хрватски полицајци туку мигранте приликом покушаја преласка границе (ВИДЕО)

Њемачки лист Шпигл објавио је текст у коме тврди да хрватски полицајци туку мигранте приликом покушаја преласка границе из БиХ.
Мигранти (фото: No Name Kitchen) -
Мигранти (фото: No Name Kitchen)

Осим свједочења миграната, објавили су и видео на којем се виде претучени мигрант са стране границе БиХ у мокрим панталонама и без ципела, и униформисане особе с друге стране.

Шпигл је спровео вишемјесечно истраживање у сурадњи с Лајтхаус Рипортсом. Реконструисали су пут мигранта Ибрахима, а разговарали су са још три особе с којима је путовао.

Шпигл тврди да њихово истраживање открива узнемирујући степен насиља који је постао норма на спољашњим границама ЕУ.

Како пише Шпигл, ЕУ је до сада игнорисала кршења права на хрватској граници.

Ибрахим је прије двије године отишао из Кашмира са циљем да се домогне Европе. На крају је успио да пређе границу и дошао је до Италије гдје тренутно живи и гдје је затражио азил.

МУП Хрватске: Желе да дискредитују Хрватску

Из Министарства унутрашњих послова Хрватске реаговали су на Шпиглову репортажу.

У МУП Хрватске тврде да је "јавност суочена с другим таласом неутемељених оптужби на рачун хрватске полиције", након што је њемачки Шпигл објавио снимке за које тврде да показују полицијску бруталност према мигрантима који из БиХ прелазе у Хрватску.

Одбацујући тврдње о полицијском насиљу, МУП у саопштењу наводи да је први талас оптужби био уочи доношења одлуке о испуњавању техничких услова за приступање шенгенском простору, као и током хрватског предсједања Вијећем Еуропске уније.

- Оба наведена таласа оптужби долазе из исте кухиње, односно низа невладиних организација које су дјеловале односно још увијек дјелују на подручју БиХ, док ниједна од њих не дјелује на подручју Републике Хрватске. Циљ им је искључиво и само дискредитовати Републику Хрватску, негирати чињенице да Хрватска има право на заштиту својих граница. Коначни циљ је стварање притиска и пласирање негативне слике у јавности како би се спријечило доношење одлуке о нашем чланству у шенгенском простору - кажу у МУП Хрватске.

Пишу да Хрватска своју границу не штити ради приступања шенгенском простору ни да би добила европска средства за опремање полиције.

- Хрватска полиција границу штити од илегалних миграција, штити је од незаконитог поступања и опасности које са собом могу донијети људи без докумената и без идентитета, а чини то да би становницима Хрватске пружила мир и безбједност - наводе из МУП Хрватске.

У МУП Хрватске тврде да масовне туче, напади на грађане и међусобни сукоби који неријетко завршавају смртним исходом, којима, нажалост, свједоче грађани БиХ, нису дио извјештавања тих организација нити се такве догађаје смије пропиткивати.

- Пропиткивати се смије само право Хрватске да штити сопствену границу - пише МУП Хрватске.

Сматрају да је намјера незаконитих миграната који се крећу дуж тзв. балканске руте да их се на том путу не региструје. Они који у томе успију и затекну се у Хрватској затражиће азил и затим прије или касније наставити свој нелегални пут најчешће према Аустрији, Њемачкој и Италији, кажу у МУП Хрватске.

МУП Хрватске: Тако се ствара зачарани круг

Сматрају да се тиме ствара зачарани круг, с једне стране секундарних миграција, будући да мигранте државе одредишта потом враћају у Хрватску, да би потом услиједио њихов нови покушај незаконитог проласка - док не успију. 

С друге стране долази до значајне злоупотребе система међународне заштите у Хрватској. У већини случајева ради се о мушкарцима самцима из Авганистана, Пакистана, Ирака, Ирана, Бангладеша, Алжира и Марока у доби од 20 до 45 година".

У МУП Хрватске тврде да су о томе у више наврата упознавали стране медије, али с обзиром да то не објављују, као и многобројна спашавања миграната на подручју Хрватске, очито је да процјењују да те чињенице не би биле од интереса за њихове читаоце.

- Свјесни да поступања која нам се стављају на терет могу имати негативан утицај на хрватску полицију, први смо у Европској унији започели разговоре с Европском комисијом, Агенцијом ЕУ за темељна права и другим дионицима. Спремни смо успоставити независни механизам надзора поступања на границама. То је наш захтјев и начин на који желимо доказати исправност и законитост нашег поступања - наглашавају из МУП Хрватске.

"Секвенце снимки садрже низ недосљедности"

Везано уз снимке које је објавио Шпигл у МУП Хрватскекажу да су и прије објаве били упознати са садржајем и да су снимку детаљно анализирали.

- Секвенце снимки садрже читав низ недосљедности и протурјечности, како у понашању тако и у одјећи учесника, те се из истих не може са сигурношћу потврдити да се ради о регуларним припадницима хрватске полиције. Не толеришемо никакво насиље у заштити границе, нити је оно саставни дио наших поступака, стога закључно наводимо како немамо евидентираних поступања према датуму и локацији који се наводе у објави - наводе из МУП Хрватске.

Додају да ће наводне догађаје, "као и у свим ранијим случајевима, на темељу доступних информација темељно провјерити и о свему утврђеном обавијести хрватску и инострану јавност као и Европску комисију".

Извор: Тањуг, Индекс, Хина