latinica  ћирилица
23/11/2020 |  15:37 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација и даље веома неповољна (ВИДЕО)

У Републици Српској епидемиолошка ситуација и даље је веома неповољна.
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Од посљедица Ковида преминуло је 26 лица.

Нових позитивних случајева је 181, од 407 тестирних.

У Брчком троје преминулих и четворо новозаражених.

У Федерацији чак 37 преминулих и 362 позитивних на Ковид.

У Српској је све спремно за почетак вакцинације против сезонског грипа.

У неким локалним заједницама долази до смањења броја новозаражених на вирус корона, док се у другим повећава.

Тако је сада у Требињу за 14 дана забиљежено више од 1.500 позитивних на 100 хиљада становника.

Број хоспитализованих се смањује, али у Универзитетско клиничком центру тај број и даље износи око 439 ковид обољелих, од којих су 53 животно угрожена и налазе се на респиратору.

Епидемиолог Јела Аћимовић истакла је да је нешто мањи број хоспитализованих у Републици Српској, али да је, од 439 хоспитализованих пацијената на Универзитетском клиничком центру, њих 53 прикључено на респираторе, што говори да је велики број обољелих који су у критичном стању.

Српска је припремила 20.000 бесплатних доза четворовалентне вакцине, која ће штити од четири соја сезонског грипа и 5.000 комерцијалних доза, чија је цијена 26 марака.

За све оне који имају право на бесплатну вакцину, позиве ће добијати од надлежног дома здравља, а комерцијалне ће примати на неколико пунктова у оквиру Института за јавно здравство, уз претходно наручивање на бесплатан број 0800 50 555.

Аћимовићева је истакла да право на бесплатну вакцинацију имају пацијенти на хемодијализи, обољели од шећерне болести, пацијенти лијечени кардио-хируршким методама, ХИВ позитивни, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, запослени на инфективним клиникама, одјељенима интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са примањем хемотерапије, трансплантирани и лица са посебним потребама која бораве у колективном смјештају.

Директор Института за јавно здравство Српске Бранислав Зељковић позвао је грађане да приликом вакцинације посебно воде рачуна о епидемиолошкој ситуацији, да буду стрпљиви и да приликом чекања у редовима воде рачуна о свим препорученим мјерама, посебно да носе маске и држе дистанцу.

Иако је сада на првом мјесту заштита здравља стновништва, пажња се посвећује и привреди па је тако за уплату доприноса за раднике у грађевинарству, издвојено више од 1,6 милиона марака.

Фонд за заштиту животне средине преусмјерио је милион марака за збрињавање медицинског и инфективног отпада за десет болница и пет републичких карантина. Не заборавимо на првом мјесту поштовање едпидемиолошких мјера!

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић позвала је грађане да поштују епидемиолошке мјере које подразумијевају држање дистанце, ношење маске и дезинфекцију руку, како би заштитили себе и друге, те што мање проблема доносили здравственим радницима који су поднијели највећи терет пандемије.

Извор преноса вируса и даље нису основне и средње школе, али остају под детаљним надзором Института, у вези са праћењем епидемиолошке ситуације.