latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:53 ⇒ 12:54 | Аутор: СРНА

Усвојене измјене Закона о регулисању исплате накнада судијама и тужиоцима

Дома народа Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас измјене и допуне Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, којима ће бити регулисана исплата накнада за одвојени живот, смјештај, топли оброк и превоз судијама Суда и тужиоцима Тужилаштва БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

У образложењу овог законског приједлога је наведено да су судије и тужиоци 2016. године почели судским путем тражити своја права из радног односа у складу са одлуком Уставног суда БиХ.

Од тада је из буџета БиХ исплаћено више од три милиона КМ на име накнада.

Према подацима из Правобранилаштва БиХ, у 2016. години за пет усвојених тужбених захтјева исплаћено 191.009 КМ, у 2017. години је за 29 тужбених захтјева исплаћено 1.934.920 КМ, а у 2018. је за 50 усвојених тужбених захтјева исплаћено 1.067.229 КМ.

Због тога се приступило изради Закона о измјенама и допунама закона о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ.

За спровођење овог закона потребно је издвојити 1.187.873 КМ на годишњем нивоу.

Делегати данас нису подржали негативно мишљење Уставноправне комисије за Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ у првом читању.

Дом је затражио комисијско усаглашавање за овај законски приједлог.

Делегати су данас усвојили негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о закључку из Мишљења Заједничке комисије за људска права, којим се налаже Савјету министара да до краја ове календарске године у парламентарну процедуру достави Приједлог закона о заштити личних података БиХ.

Данас је усвојен и негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о информацији о незаконитом и непрофесионалном дјеловању министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, који је доставила делегат у Дому народа Душанка Мајкић /СНСД/, као и негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење анекса седам Дејтонског мировног споразума за 2018. годину.

На данашњој сједници прихваћен је и негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о закључку делегата Асима Сарајлића, којим се позивају ентитетске агенције државне службе и Влада Брчко дистрикта да у што краћем року успоставе и учине оперативним регистар запослених у институцијама ентитета и Брчко дистрикта са подацима о националној, полној, квалификационој структури и националној структури руководећих службеника.

Дом народа није примио к знању информацију о расподјели и кориштењу средстава текуће буџетске резерве за период од јануара до децембра 2019. године.

Делегати данас нису примили к знању извјештај о финансијском пословању БХРТ-а за прошлу годину, као ни програмски и финансијски план БХРТ-а за 2020. годину.

Делегат из Клуба хрватског народа Златко Милетић критиковао је застој у процесу дигитализације, као и лош програм јавних сервиса у БиХ, од којих очекује да раде независно и професионално.

Дом народа усвојио је данас извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2019. године у којем је наведено да је спољна задуженост БиХ 31. децембра прошле године износила 7.670.284.289 КМ.

У извјештају, чији је подносилац Предсједништво БиХ, наведено је и да је у прошлој години, по основу обавеза спољног дуга БиХ исплаћено 793,69 милиона КМ.

Без расправе данас је на сједници усвојен и извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2019. годину.

Подносилац овог извјештаја је Канцеларија за ревизију институција БиХ, а у извјештају је, између осталог, наведено да је разлика између прихода за финансирање институција БиХ и реализованих расхода у прошлој години износила 47.178.179 КМ.

Дом народа није усвојио делегатску иницијативу Дениса Бећировића /СДП/, којом Дом народа позива Предсједништво БиХ да у најкраћем могућем року од дана усвајања ове иницијативе донесе одлуку о ангажовању Оружаних снага БиХ на граници с циљем помоћи Граничној полицији БиХ у заустављању илегалних прелазака и осигурања безбједности за све народе и грађане БиХ.

Делегат Златко Милетић подржао је Бећировићеву иницијативу, те истакао да од Оружаних снага очекује помоћу у спречавању илегалних прелазака границе, а не да војници са пушком чувају границу, јер је то посао припадника Граничне полиције БиХ.

Делегат Младен Босић /СДС/ сматра да је мигрантска криза изузетно велики проблем у БиХ, који се не рјешава због инертности законодавне и извршне власти у БиХ, посебно Савјета министара.

Према његовим ријечима, кључне институције БиХ не покрећу никакве конкретне иницијативе за стабилизацију прилика у БиХ, посебно изазваних мигрантском кризом.

Повезане вијести:

Усвојен Закон о судским таксама