latinica  ћирилица
24/11/2020 |  13:24 | Аутор: ТАНЈУГ

У Шпанији откривен најстарији Шекспиров комад из 1632.

Шекспировo дjeло о животу краља Хенрија Осмог (The Famous History of the Life of Henry VIII) пронађена у библиотеци приватне школе у Севиљи могла би бити најстарије сачувано издање у Шпанији једног од дјела великог енглеског драмског писца.
Шекспировo дjeло о животу краља Хенрија Осмог из 1632. (Фото: PACO PUENTES/elpais) -
Шекспировo дjeло о животу краља Хенрија Осмог из 1632. (Фото: PACO PUENTES/elpais)

Шекспирова драма "Два племенита рођака“ из 1634, коју је у септембру открио професор Џон Стоун на Универзитету у Саламанки, тада је проглашена најстаријим сачуваним издањем неког његовог дјела у Шпанији.

До најновијег открића је дошло након што је Луис Реј Гоњи, директор Интернационалне школе Сан Франсиско де Паула, прошао поред двоја сигурносна врата која су чувала одјељак о ретким књигама у библиотеци да би лично провјерио датум издања Шекспирове драме за коју је знао да се тамо чува, и открио да је објављено двије године раније, 1632. године, пише "Паис".

Ово ријетко издање чувеног комада чувало се у посебној архиви, заједно с документима од 13. до 18. вијека, али је од куповине остало непримијећено.

Али, Луис Реј Гоњи добро је упознат са садржајем колекције библиотеке своје школе, која је једна од најобимнијих у Севиљи.

- Ово дјело је друго издање и вјероватно је више цијењено од првог (из 1623), јер садржи више елемената - каже он.

Директор школе није у могућности да прецизира када је књига купљена, али то приписује школској традицији прикупљања књигре велике вриједности за библиотеку.

- Аквизиције су чињене током година - каже, додајући да је колекција обогаћивана временом будући да је библиотеци увијек придаван велики значај.