latinica  ћирилица
26/11/2020 |  12:05 ⇒ 13:24 | Аутор: РТРС

Ливно: Завршена рестаурација православних икона које је спасио католички калуђер (ВИДЕО)

Завршена је рестаурација икона у Храму Успења Богородице у Ливну.
Православна црква у Ливну - Фото: РТРС
Православна црква у ЛивнуФото: РТРС

Католички калуђер, ризикујући сопствени живот, за вријеме Одбрамбено-отаџбинског рата, прикупио је православне иконе и тако их сачувао од разарања.

Наша новинарска екипа из Приједора посјетила је овај град у којем су добри људи годинама чували иконе које су затим рестауриране у Музеју Републике Српске.

Храм Успења Богородице у Ливну изграђен је у вријеме Османлијског царства, 1856. године. Према предању, црква је изграђена за мјесец дана, што је показатељ воље и жеље локалног православног становништва да добију своју богомољу у срцу Ливна.

Традиција православних ливањских Срба је велика и богата, а на њу је поносан данашњи малобројни српски народ овог краја. Прича о иконама које су након посљедњег рата враћене у овај свети храм свједочи да у сваком тешком времену има и добрих људи.

- Увијек понављамо да је покојни фратар Марко Гело дошао у нелакој ситуацији и себе изложио осуди својих сународника и у том ратном периоду сакупио сву покретну имовину овог светог храма, пописао и пренио у самостан Горицу - каже Предраг Црепуља, парох ливањски.

Када су се Срби почели враћати у ливањски крај, 2000. године, католички калуђер је вратио православној цркви покретну имовину коју је сачувао од ратних разарања. Рестаурација икона које су ове године враћене у Храм Успења Богородице почела је 2005. године.

- 84 иконе су на споменику заштите од националног значаја, међутим, овдје их је око 60. Некима се у међувремену губи траг, неке су биле толико лошег стања да се није могла извести рестаурација, али можемо рећи да је ово тренутно највећа збирка православних икона у БиХ - каже парох ливањски.

Грчке, критске, руске и српске иконе које потичу у временском распону од 15. до 19. вијека сликане су за овај храм. Ипак, неке од њих припадале су збиркама старих српских породица које су живјеле у Ливну, а које су током Другог свјетског рата истребљене када су усташе на најсвирепији начин побиле 1.600 Срба.

У Храму Успења Богородице иконе су свједочанство будућим покољењима о вјековном постојању православља ливањског краја.