latinica  ћирилица
26/11/2020 |  16:40 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Ситуација и даље неповољна; Велики притисак на ковид болнице (ВИДЕО)

Од посљедица вируса корона у Републици Српској преминула је још 21 особа. Тестирана су 1.024 лабораторијска узорка, од којих су 423 позитивна. На болничком лијечењу је 1.176 пацијената позитивних на вирус корона.
Лабораторијска анализа (фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija) -
Лабораторијска анализа (фото: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Према мјесту пребивалишта поново је највише заражених из Бањалуке – 101 особа, затим 54 из Бијељине, 36 из Требиња, 19 из Зворника. У Институту за јавно здравство Српске кажу да је епидемиолошка ситауција и даље неповољна.

– Имамо једну врсту стагнације, у смислу да немамо даљи раст новообољелих на нивоу популације односно броја хоспитализованих лица на нивоу болничког сектора. Оно што нам је дефинитивно изазов јесте амортизовати притисак који болнице у овом тренутку трпе - навела је Јелена Ђаковић Девић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

У Добоју је засједао Штаб за ванредне ситуације.

Епидемиолошка ситуација у овом граду је забрињавајућа, а здравствени радници су на измаку снага. Пола болнице "Свети апостол Лука" претворено је у ковид одјељење.

- Имамо 154 пацијента који леже у болници, још око 60 људи можемо да примимо и да их адекватно збринемо. Ако буде тај број већи, ми ћемо се наћи у великом проблему - истакао је Александар Суботић, љекар Болнице "Свети апостол Лука".

– Највећа је молба грађанима, дајте се сви укључите, помозите и поштујте све оне мјере које су донесене - поручио је Борис Јеринић, командант штаба за ванрдне ситуације града Добој.

У Дому здравља Бањалука у функцији је сервис за слање СМС порука за позитивне и негативне пацијенте, који су тестирани на вирус корона. Због неповољне епидемиолошке ситуације, потребно је да сви поштују препоручене мјере.

- Употреба маске, физичка дистанца, појачана хигијена руку, хигијена простора у којима боравимо, то су једине ефективне мјере које ће нам помоћи - поновила је Ђаковић Девић.

У ковид операционој сали у Бијељини обављен је порођај царским резом пацијенткиње позитивне на вирус корона. Мајка и беба се осјећају добро, саопштено је из Болнице "Свети врачеви".

То је десета беба у Бијељини рођена у ковид болници од почетка епидемије.