latinica  ћирилица
26/11/2020 |  17:14 ⇒ 17:14 | Аутор: СРНА

Од јануара до септембра регистрована 13.333 илегална мигранта

Служби за послове са странцима за девет мјесеци ове године пријављена су 13.333 илегална мигранта, што је за 40 одсто мање него у односом периоду прошле године, наводи се у информацији о стању у области миграција у БиХ за август и септембар, коју је данас усвојио Савјет министара.
Мигранти - Фото: www.nezavisne.com
МигрантиФото: www.nezavisne.com

Највише илегалних миграната пријављених Служби за послове са странцима су држављани Авганистана - 3.725, слиједе држављани Пакистана 3.045 и Бангладеша 2.551, саопштено је из Савјета министара.

Од укупно 13.333 илегална миграната намјеру за подношење захтјева за азил исказало је 12.588, од којих је само 209 или 1,66 одсто поднијело захтјев за азил.

Највећи број захтјева за азил поднијели су држављани Ирака, Турске и Авганистана.

У септембру је пријављен укупно 2.041 илегални мигрант, што је за 11 одсто мање у односу на август ове године, када их је пријављено 2.290.

Смањен је и укупан број миграната који бораве у центрима за смјештај, као и успостављеном кампу у Унско-санском кантону, па је у свим центрима 30. септембра боравило 5.946 лица, док су се у кампу "Липа" у Бихаћу налазила 1.174 мигранта.

Од почетка пандемије вируса корона до 30. септембра у превентивне изолаторијуме упућено је 7.086 илегалних миграната, а у симптоматске изолаторијуме 332 лица.

Од овог броја тестирано је 295 миграната, од чега је на вирус корона било позитивно 20 лица.

На данашњој сједници Савјет министара је упознат и са Информацијом Министарства безбједности о предузетим мјерама с циљем успостављања система видеонадзора на граничним прелазима, која ће бити достављена Представничком дому парламента БиХ.

У информацији је наведено да је успостављен интегрисани систем видеондзора Граничне полиције БиХ који обухвата 50 међународних граничних прелаза и сједишта свих организационих јединица Граничне полиције.

Овај систем важан је за даљи рад Граничне полиције БиХ и за смањивање могућности коруптивног дјеловања.

Савјет министара донио је Одлуку о измјенама и допунама Одлуке о удруживању средстава из буџета Министарства одбране у вишегодишњи пројекат транзиције и збрињавања отпуштеног персонала овог министарства и Оружаних снага БиХ - Програм "Перспектива".

Одлука је донесена како би се и у периоду од 2021. до 2025. године обезбиједили услови за наставак помоћи и подршке институција БиХ отпуштеним лицима из Оружаних снага БиХ у реинтеграцији из војног у цивилни живот и њихово ново запошљавање.

Претходно је Савјет министара БиХ усвојио Информацију о Програму "Перспектива" и одобрио Министарству одбране да реализује овај вишегодишњи пројекат у периоду 2016-2025. године, а у оквиру одобрених средстава у износу од 2.533.411 КМ.

Савјет министара је, на приједлог Министарства правде, донио Одлуку о канцеларијском пословању у Заводу за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Циљ је да се канцеларијско пословање у Заводу пропише на начин који обезбјеђује благовремено и неометано обављање специфичних послова из његове надлежности.