latinica  ћирилица
27/11/2020 |  08:38 ⇒ 08:39 | Аутор: Б92

Будућност индустрије крзна неизвjесна, усмрћени милиони животиња

Европска индустрија крзна претрпила је тежак ударац након усмрћивања милиона нерчева (видри) у Данској због опасности од ширења вируса корона.

То је натјерало и друге земље да обуставе узгој, али није сасвим зауставило потражњу.

Почетком мјесеца данска премијерка Мете Фредериксен најавила је да ће сви нерчеви на фармама бити усмрћени. Данска је највећи свјетски произвођач нерца и у узгоју је имала 17 милиона животиња, а вирус корона је захватио четвртину од 1.000 фарми, пише хрватски портал Индекс.

Дански званичници су закључили да тај резервоар болести представља значајан здравствени ризик за људе, а посебно је забрињавала могућност да мутација откривена код појединих животиња угрози ефикасност будуће вакцине.

Влада је предложила забрану узгоја нерчева до 2022. године и парламент је био сагласан, али преговори о накнадама узгајивачима запели су у слијепој улици. Власти су објавиле да је досад уништено више милиона животиња, а сматра се да су усмрћене и животиње код којих није утврђена зараза. Данска је индустрија крзна за кратко вријеме готово потпуно уништена и на коцки је око 6.000 радних мјеста.

Данска индустрија на заласку

Највећа свјетска аукцијска кућа за крзно Копенхаген Фур такође је најавила "контролирано гашење" у сљедеће двије до три године, након што продају овосезонску кожу и старије залихе.

Некад су се у данску престолницу сливале хиљаде купаца, претежно Кинеза, како би учествовале на аукцијама крзна. Копенхаген Фур велико је име у том послу и прошле је године продао 25 милиона крзна домаћег и страног поријекла.

Проблеми су се појавили и прије но што је избила пандемија. Прије десет година трговина је цвјетала, подстакнута апетитом за луксузном робом у Кини. У 2013. години Копенхаген Фур остварио је промет од двије милијарде долара, у вријеме када је свјетска производња нерца вриједила 4.3 милијарде долара.

Кожа нерца тада је коштала више од 90 долара, али балон је у међувремену пукао и прошле је године вриједила тек трећину те своте. Дански пољопривредници све су теже крпили крај с крајем, као и њихови колеге у другим дијеловима свијета.

Заокрет у јеку пандемије

Кина је можда далеко највећи увозник крзна, али је и велики произвођач. Пандемија вируса корона промијенила је ствари будући да су након усмрћивања животиња у Данској због страха од заразе цијене крзна порасле.

- Људи страхују од несташице - објашњава извршни директор Међународне федерације произвођача крзна (ИФФ) Марк Оатен. Данска чини најмање четвртину глобалне трговине крзном нерца, потврдио је.

Елсе Скјолд, водитељка моде на Краљевској данској академији, каже да је конкуренција спустила цијене крзна и сматра да ће инострани конкуренти попунити празнину.

- Претпостављам да ће се огромна средства уложити у проширење узгоја нерца у Кини - казала је.

Чини се да је нерц посебно осјетљив на вирус корона и да се зараза може брзо проширити на фармама. Инфекције су откривене у Француској, Шпанији, Шведској, Италији, САД, Грчкој и Холандији, а те ће земље забранити узгој крзна до марта 2021. године.

- Фарме крзна нису само узрок големе и непотребне патње животиња, оне су такође темпиране бомбе за смртоносне болести - истиче др Џоана Свабе из Хумане Социетy Интернатионал.