latinica  ћирилица
27/11/2020 |  15:53 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Нема додатних мјера; Наручено више од 1,2 милиона вакцина (ФОТО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Добоју да у БиХ неће бити додатних мјера којима би било ограничено кретање и забрањен рад привредних субјеката, те да је до сада наручено 1,23 милиона вакцина против вируса корона.
Састанак у Добоју - Фото: Тwitter
Састанак у ДобојуФото: Тwitter

Тегелтија је, након састанка о тренутној епидемиолошкој ситуацији проузрокованој ширењем вируса корона, рекао да је епидемиолошка ситуација таква да су постојеће мјере довољне да пандемија буде одржана под контролом.

Он је истакао да је посљедње двије седмице евидентна стабилизација броја заражених вирусом корона, те захвалио грађанима што су одговорним понашањем томе допринијели.

- Здравствени сектор је и даље под притиском, али спреман да прихвати све којима је потребна њега - рекао је новинарима Тегелтија.

Он је нагласио да је здравственим радницима потребно обезбиједити додатну финансијску подршку, те ангажовати све здравствене раднике који нису у радном односу у БиХ, а могу бити упослени.

Када је ријеч о епидемиолошки мјерама донесеним у БиХ, Тегелтија је навео да је на састанку констатовано да су оне стабилне, дугорочне и предвидиве.

- Мјере које су донесене нису трпиле неке значајне промјене, нисмо их много попуштали, па онда долазили до закључавања, него се донесене мјере примјењују и дале су добре резултате - навео је Тегелтија и додао да су грађани најбољи партнер у спровођењу мјера.

Он је навео да, захваљујући мјерама донесеним у борби против пандемије вируса корона, није било потребе да се пацијенти смјештају по спортским дворанама, те да су сви обољели у БиХ добили адекватну његу.

- Процјене свих су да је здравствени сектор адекватно реаговао. Када је ријеч о броју смртних случајева, потребно је направити анализу са здравственог становишта у вези са структуром преминулих, годинама, пратећим болестима и слично - објаснио је Тегелтија.

Зоран Тегелтија

Према његовим ријечима, здравствени сектор у БиХ је положио веома тежак испит, а такав је и став грађана.

 Говорећи о вакцинама против вируса корона, Тегелтија је подсјетио да је БиХ дио глобалног процеса набавке вакцине, те да је наручила нешто више од 1.230.000 вакцина, што је довољно за око 20 одсто популације.

- Процјена је да ће вакцина у БиХ, као и у већини земаља Европе, бити до краја првог квартала наредне године. БиХ је способна и спремна да плати све вакцине које су потребне, да обезбиједи квалитетан ланац, те сигурност набавке и дистрибуције домовима здравља - нагласио је Тегелтија.

Он је најавио да је за сљедећу седмицу планиран састанак са премијерима ентитета о економским питањима.

Данашњем састанку у Добоју су присуствовали премијери Републике Српске Радован Вишковић и Федерације БиХ Фадил Новалић, те министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, помоћник федералног министра здравства Горан Черкез, као и представник Брчко дистрикта.