latinica  ћирилица
27/11/2020 |  17:30 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Вакцина у БиХ до краја првог квартала сљедеће године

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас у Добоју да је епидемиолошка ситуација таква да су постојеће мјере довољне да пандемија буде одржана под контролом.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Говорећи о вакцинама против вируса корона, Тегелтија је подсјетио да је БиХ дио глобалног процеса набавке вакцине, те да је наручила нешто више од 1.230.000 вакцина, што је довољно за око 20 одсто популације.

- Процјена је да ће вакцина у БиХ, као и у већини земаља Европе, бити до краја првог квартала наредне године. БиХ је способна и спремна да плати све вакцине које су потребне, да обезбиједи квалитетан ланац, те сигурност набавке и дистрибуције домовима здравља - нагласио је Тегелтија.

Навео је да је питање превазилажења проблема ковида 19 много сложеније и није само питање здравственог сектора.

- Ми смо данас говорили о ономе што је потребно здравственом сектору да би пружили помоћ грађанима у БиХ. Потребно је додатних финансијских средстава, здравствених радника и опреме. Међутим, посљедице ковида на економију су друго питање и сасвим сигурно је да ће бити потребна додатна финансијска средства на свим нивоима с обзиром на знатно умањење прихода у овој години - рекао је Тегелтија.

Најавио је да је за сљедећу седмицу планиран састанак са премијерима ентитета о економским питањима.

Данашњем састанку у Добоју су присуствовали премијери Републике Српске Радован Вишковић и Федерације БиХ Фадил Новалић, те министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, помоћник федералног министра здравства Горан Черкез, као и представник Брчко дистрикта.