latinica  ћирилица
28/11/2020 |  11:28 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Додик са представницима организација за дјецу с потешкоћама у развоју

У Бањалуци састанак предсједавајућег и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са представницима више организација за дјецу с потешкоћама у развоју с циљем наставка континуиране сарадње и пружања подршке за повећање функционалности и сигурности дјеце и њихових породица у вријеме пандемије вируса корона.
Састанак у Бањалуци - Фото: СРНА
Састанак у БањалуциФото: СРНА

Састанку присуствују представници поменутих удружења, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић.

На састанку су представници Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, Савеза за ријетке болести Републике Српске, Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу Звјездице" Бањалука, Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Бањалука – Дневни центар "Оникс".

Присутни су и представници Удружења за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости Бањалука", Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и лица са инвалидитетом "Моја лука" Бањалука, Центра за специјалистичке социјалне услуге "За мајку и дијете" Бањалука, Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" Бањалука и Удружења "Нова генерација" Бањалука.

Из Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске раније је саопштено да ће конференција за новинаре поводом овог догађаја бити одржана у 12.00 часова у Специјалној библиотеци за слијепа лица Републике Српске, гдје се одржава састанак.

Популација дјеце – лица са потешкоћама у развоју је најрањивија категорија становништва и додатне тешкоће и ограничења узрокована пандемијом знатно утичу на њихово здравље и лијечење, социјалну укљученост и економску сигурност.

Такође, удружења која брину о њима су суочена са тешкоћама у смислу самоодрживости и стабилности у раду.