latinica  ћирилица
28/11/2020 |  13:42 ⇒ 14:14 | Аутор: РТРС

Даун синдром центари: И плесом против короне

Даун синдром центар Бањалука обиљежава другу годину од формирања школе плеса за особе са Дауновим синдромом.
Даун синдром центар Бањалука - Фото: РТРС
Даун синдром центар БањалукаФото: РТРС

- На данашњи дан 2019. године у ЈКЦ "Арие Ливне" обиљежили смо прву годишњицу школе плеса за особе са Дауновим синдромом којој је присуствовао и министар здравља Ален Шеранић који је са полазницима плесне школе одиграо познату плесну нумеру "Макарена" пред препуном салом. На завршетку свечаности сви заједно смо одиграли три кола. Министар Шеарнић нас је и сада посјетио он лајн, али и то много значи особама са Дауновим синдромом, а посебна је радост када се министар, који је врсни плесач, ухвати у "плесачки клинч" и на тај начин нам даје до знања да су и особе са Дауновим синдромом људи као и сви други и да имају право на достојанствен живот. Велика је ствар када се особама са Дауновим синдромом побољшава квалитет живљења, а посебно када имају прилику да руку под руку, раме уз раме плешу са министром - нагласили су из Даун синдром центра Бањалука.

Због пандемије вируса корона, ова плесна школа није престајала са радом, него се преусмјерила на он лајн извођење од марта ове године. Он лајн плесну школу за особе са Дауновим синдромом води Здравка Јелић која је и кореограф плесних нумера. Она припрема ове особе из Републике Српске, Србије и ЕУ за такмичење у плесу и своју плесну нумеру ће представити пред комисијом из Москве. Даун сндром центар Бањалука, заједно са Здравком Јелић, познату пјесму са енглеског језика прерадили су на руски језик и особе са Дауновим синдроом ће је отплесати он лајн.

Плес је веома битан за сваког човјека, а поготово за особе са Дауновим синдромом које је стигма бацила на маргине друштва  због чега оне постају друштвено невидљиве. Плесом особе са Дауновим синдромом производе емоције које су координатор између вањског и унутрашњег свијета, јер плес је музика коју можеш видјети. Плес је пјесма којој је сваки покрет ријеч. Постоје пречице до радости, једна од њих је плес и из тих разлога смо од марта мјесеца наставили са он лај школом плеса која много значи у овом времену социјалних дистанци, подсјећају из бањалучког центра.

Даун синдром центар Бањалука није прекидао свој програм социјалне реханилитације, наставио је са виртуелним начином рехабилитације особа са Дауновим синдромом и свакодневно се повећава број корисника овог вида социјалне рехабилитације