latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:17 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Нова истрага против Цикотића: Из министарске фотеље на оптуженичку клупу? (ВИДЕО)

У оптужници за ратне злочине почињене над хрватским становништвом на подручју Бугојна, поново ће бити размотрен статус Селме Цикотића, министра безбједности у Савјету министара. У судском предмету “Џевад Млаћо и остали” истрага против Цикотића била је обустављена, али су породице жртава уложиле жалбу коју је Тужилаштво БиХ прихватило.

Хоће ли Селмо Цикотић пресјести из министарске на оптуженичку клупу!? Дугогодишња истрага против муслиманског војног и политичког бугојанског врха прије двије године резултирала је обустављањем истражних радњи против Цикотића. Како сазнајемо, под притиском СДА и појединих међународних званичника!

Некако истовремено, поступајући тужилац Славица Терзић је пензионисана. У њеној ладици “остала” је наредба о обустављању истраге. И ту је прашину скупљала мјесецима. Но чим су, како то закон и налаже, о прашњавој наредби обавијештени логораши и породице убијених, жалба је кренула у супротном смјеру.

Канцеларија главног тужиоца уважила је жалбу пуномоћника оштећених, те ће поступајући тужилац поново размотрити и оцијенити све доказе, након чега ће донијети нову тужилачку одлуку, стоји у обавјештењу Тужилаштва БиХ.

Цикотић је осумњичен за ратни злочин над бугојанским Хрватима - 311 их је убијено, око 2.000 прошло логорашке тортуре у муслиманским затворима. Најзлогласнији од њих су Стадион “Искра”, Гимназија, бх. банка....

- Цикотић је поново у статусу осумњиченог. Он је судском предмету “Џевад Млаћо и остали”, није он сам у том предмету. Има њих неколико и стражара и заповједника. Видјећемо шта ће бити - рекао је Бруно Божић, адвокат породица жртава.

У Цикотића као команданта Оперативне групе “Запад” тзв. Армије БиХ, прст кривице већ двије деценије, упиру преживјели бугојански Хрвати. Сматрају га одговорним, бар по командној дужности, за голготу у његовој зони одговорности.

За 23 заробљена Хрвата, управо Цикотић службеном депешом упућеном свом претпостављеном, а већ пресуђеном злочинцу Енверу Хаџихасановићу, “тражио је “посебан третман”.

За 15 бугојанских Хрвата, по “Цикотићевој” методи “посебно третираних” још се трага. Четворо је у међувремену идентификовано. Још четворо, у јулу ексхумирано, на локалитету Равно Ростово. Иако још нису идентификовани, најмање једна жртва је, вјероватно, из групе “посебно третираних”.

Наиме, уз скелете пронађена је и исказница Међународног црвеног крста на име Зоран Галић. Хоће ли пронађени остаци разувјерити тужиоце, којима је Цикотић својевремено – одговорима попут онога “ако су убијени па гдје су вам лешеви”, осионо и бајковито инсинуирао како су нестали Хрвати живи. Негдје.

- Селмо Цикотић је био директни заповједник тог сектора и он би требао знати гдје су. Нека каже гдје су нестали Бугојанци. Сви су одведени из логора Бугојно, значи њих 11 је пописано од стране Црвеног крста. Ако су људи били заробљени са ових 200 који су послије девет мјесеци размијењени, па мора се знати гдје су одведени - нагласио је Младен Кајић, предсједник Координације удружења проистеклих из рата Бугојно.

Уз ексхумирана тијела у све дебљем тужилачком досијеу “Цикотић” сакупљено је и додатних, нових материјалних доказа, каже адвокат Божић. Нека Тужилаштво БиХ ради свој посао, порука је предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Очигледно је да ту има много застоја и да све није било адекватно рађено. Опште је незадовољство стањем у правосуђу. Вјерујем да ће успјети да врате повјерење друштва. Али ово, како је до сада рађено у правосуђу, то заиста није ваљало - рекао је Додик.

Цикотићев најближи ратни “сарадник” а мирнодопски савјетник у времену управљања Развојном банком, Џевад Млаћо, још у марту 2010. у судници је ишчитавао свој ратни дневник и из њега цитате како ХВО треба уништити, јер је то “наредба више инстанце”.

Но Млаћо је и даље неоптужен. И неосуђен. Пресједа из директорске у савјетничку фотељу. Правоснажно су пресуђени Нисвет Гасал, Енес Ханџић, Сеад Даутовић...на минималне затворске казне. Но сви су у међувремену устоличени у директорске фотеље, као пулени СДА.

Па уз још непроцесуиране афере попут “Фадил и респиратори”, “Асим и пријатељи”, “Камбер и бирачи”, с правом се поставља питање има ли СДА кадра без мрље, за било коју функцију. И каква је судбина Цикотића као министра?

Према Закону о заштити тајних података, као осумњиченом, требало би бар да му буде ускраћена дозвола за приступ информацијама ознаке “тајно” и “врло тајно”. Но именовање и рад Комисије, чији је то задатак, је под истрагом. А Селмо Цикотић, опет осумњичени!