latinica  ћирилица
28/11/2020 |  19:19 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Наставићемо градњу ауто-пута; Циљ спојити Бањалуку и Београд (ВИДЕО)

Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска наставити да гради ауто-пут од Раче до Бијељине с циљем да се Бањалука споји са Београдом. Истовремено, премијерка Србије Ана Брнабић и министар грађевинарства Томислав Момировић обишли су радове на изградњи дионици овог ауто–пута од Кузмина до Сремске Раче.
Изградња аутопута Кузмин - Сремска Рача - Фото: РТРС
Изградња аутопута Кузмин - Сремска РачаФото: РТРС

Са Србијом је договорено да гради дио ауто–пута од Кузмина до Раче, напоменуо је Додик, и додао да је у току експропријација земљишта и припрема локације када је ријеч о дионици Рача - Бијељина. Такође, Додик је је подсјетио да постоји застој у вези са овим ауто–путем.

- Застој је везан за процедуром на нивоу Босне и Херцеговине. Још увијек са Турском није завршен тај договор, мада начелно имамо соразум. Ми ћемо градити ауто–пут од Раче до Бијељине, то је на неки начин, договорено са Србијом. Ми ћемо само да наставимо изградњу када у Србији буде завршено - рекао је Додик.

Да радови на дионици Кузмин – Сремска Рача напредују планираним темпом, увјерили су се данас премијерка Србије Ана Брнабић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

- Немамо дилеме у вези са регионалним повезивањем и инфраструктурним повезивањем, што је и дио берлинског процеса. Ми смо посвећени томе, само јак, стабилан, добро повезан регион, значи бољи квалитет живота за све грађане региона и самим тим јачу и стабилнију Србију. Тако, да ћемо улагати додатна средства у инфраструктурно повезивање региона, али и у инфраструктурно повезивање Србије - рекла је премијер Ана Брнабић.

Главни циљ данашњег разговора са извођачима радова био је у постизању новог договора којим се скраћују рокови за завршетак радова на овој дионици, каже министар у чијој је надлежности овај грађевински подухват.

- Јако нам је било важно да рокови који су били предвиђени у уговору, а подсјетио бих вас да уговор каже да се ови радови заврже 2024. године. Ми смо се данас практично договорили и добили смо обећања као високи државни функционери, да ће они бити завршени до 10. октобра 2022. године - истакао је Момировић.

Вриједност радова на дионици Кузмин – Сремска Рача износи 250 милиона евра, а знатно дужи дио ауто-пута који ће спојити Бањалуку и Београд, од Пожеге до Котромана, још је у пројектној фази. Премијерка је данас изнијела претпоставку да ће његова цијена бити око 800 милиона евра.