latinica  ћирилица
01/12/2020 |  14:54 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Тегелтија поднио кривичну пријаву против лица која су повезана са ОБА (ФОТО)

Предсједник ВСТС-а БиХ Милан Тегелтија поднио је кривичну пријаву против НН лица запослених или повезаних са Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ због кривичног дјела "Напад на уставни поредак".
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

- Дана 26.11.2020. године објављен је монтирани аудио садржај који је посљедица континуираног, системског и дугогодишњег незаконитог праћења, снимања, прислушкивања те монтирања садржаја против предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ, од стране Обавјештајно безбједносне службе или неких њених дијелова и лица повезаних са овом агенцијом, који се користи са циљем да се свргне предсједник кровног правосудног регулаторног тијела БиХ, Високог судског и тужилачког савјета - навео је Тегелтија у крвичној пријави. 

Тегелтија је нагласио да је наведена монтажа настала као резултат дугогодишњих незаконитих активности (како је напријед наведено) против предсједника ВСТС БиХ од стране Обавјештајно безбједносне агенције или лица запослених или повезаних са овом Агенцијом које имају за циљ да се прикаже да предсједник ВСТС поступа на незаконит начин како би се створили услови за његову смјену.

Кривична пријава, уступљени документ

Истакао је да је циљ ових, како је истакао Тегелтија, незаконитих активности стварање осуђујућег јавног мишљења које ће присилити ВСТС БиХ као институцију на институционалну реакцију у циљу смиривања таквог осуђујућег јавног мишљења једног дијела јавности, прихватањем поступања и покретањем процедура на основу предмета насталих извршењем тешких кривичних дјела које се врши више година у континуитету, те прихватањем тог поступања као готове чињенице и узимањем резултата тих незаконитих активности (монтажа и сл.) као аутентичних чињеница подобних за увођење у процедуру и разматрање, како би се на тај начин проузроковала његова смјена са позиције предсједника ВСТС БиХ и на тај начин отпочео процес увођења потпуне политичко-обавјештајне и параобавјештајне контроле правосудног система БИХ, те на тај начин извршио напад на уставно-правни поредак БиХ и Уставом предвиђену подјелу власти.

- У ово кривично дјело укључена су и лица која су запослена или су у вези са Обавјештајно сигурносном агенцијом БиХ а распоређена су како у самој ОБА тако и по правосудним и другим институцијама, медијима итд. ( која могу бити како носиоци правосудних или других функција тако и државни службеници или запосленици тзв. обавјештајни сарадници), чији задатак се креће од незаконите непосредне обавјештајне опсервације, надзора и присмотре те извјештавања, до постављања једнократних или вишекратних уређаја за аудио-визуелно осматрање и снимања, па све до радњи и поступака усмјерених на озакоњивање незаконитих обавјештајних активности и садржаја - навео је Тегелтија.

Истакао је да се озакоњивање проводи кроз формално прихватање таквих незаконитих обавјештајних активности и њихових резултата, која представљају очигледна тешка кривична дјела те се предметима насталим тим кривичним дјелом покушава дати значај подобности за формално разматрање ВСТС БиХ и у коначници увођење таквих незаконитих и неаутентичних садржаја у формалну процедуру, као подобних доказа против предсједника ВСТС БиХ.

- Правосудни систем гарантује заштиту људских права у складу са Уставом и међународним стандардима заштите људских права. Овим активностима жели се постићи да се, путем незаконитих обавјештајних активности правосуђе подведе под контролу обавјештајне-параобавјештајне службе, које очигледно користе државне ресурсе и разгранату мрежу обавјештајних сарадника за различите незаконите радње и поступке - истиче Тегелтија.

Тегелтија је у пријави навео да се подјела власти на извршну, законодавну и судску односи и на забрану међусобног утицаја једне власти на другу.

Међутим, наводи Тегелтија, у конкретном случају дешава се управо супротно, односно лица запослена или повезана са Обавјештајно-безбједносном агенцијом на овај начин предузимају радње на свргавању предсједника ВСТС БиХ као почетну карику у преузимању политичко-обавјештајне контроле над правосудним системом у цјелини.

- На овај начин онемогућава се предсједник ВСТС БиХ те ВСТС да врши своју функцију, предвиђену Законом, на сигуран, законит и независан начин, напада се на уставно-правни поредак који предвиђа независност правосуђа и подјелу власти. Са оваквим радњама и поступањима истовремено се угрожава сигурност те физички, лични и професионални интегритет предсједника ВСТС БиХ - закључио је Тегелтија у кривичној пријави.