latinica  ћирилица
01/12/2020 |  20:23 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Имовина стечена насљеђем и поклоном ослобођена пореза

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак прописано је да се имовина стечена насљеђем и поклоном ослобађа пореза на доходак од капиталног добитка.
Народна скупштина - Фото: РТРС
Народна скупштинаФото: РТРС

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је да ће овим ослобађањима годишње у буџету бити за 1,2 милиона КМ мање наплаћено пореских прихода.

- Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак предлажу се одређена ослобађања за кориснике обавезе пореза на доходак од капиталног добитка, као и осталог дохотка у односу на врсту права или имовине која се преноси на пореског обвезника - рекла је Видовићева у Народној скупштини, образлажући наведено законско рјешење.

Она је навела да је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак прописано ослобађање пореза у оквиру сродника по крви у правој линији, браће и сестара, брачних и ванбрачних супружника, те усвојиоца и усвојеника, као и поклони учињени међу сродством неповезаних лица уколико укупна вриједност на годишњем нивоу не прелази 10.000 КМ.

Народна скупштина размотрила је наведено законско рјешење.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра расправом о Приједлогу закона о факторингу.

Овим законским рјешењем уређују се појам, предмет и врсте факторинга, уговор о факторингу, права, обавезе и одговорности учесника, услови за оснивање, пословање и престанак рада друштва, те надзор над обављањем факторинга, а прво да буде фактор дато је и Инвестиционо-развојној банци Републике Српске.

Доношењем наведеног закона биће повећана наплата потраживања, а тиме и ликвидност и солвентност привредних субјеката, као и повећање правне сигурности у пословању уговорних страна, што би утицало на повећање инвестиција.

Биће разматрани Нацрт закона о стицању статуса самосталног умјетника и самосталног стручњака у култури и извјештаји по основу Закона о Фискалној одговорности у Републици Српској.