latinica  ћирилица
01/12/2020 |  20:24 | Аутор: СРНА

Смањују се таксе и оптерећење привреде

Приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о посебним републичким таксама, Закона о комуналним таксама и Закона о административним таксама прописано је смањење парафискалних намета и оптерећења привреде Републике Српске, рекла је министарка финансија Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Образлажући ове приједлоге, који су обједињено размотрени у Народној скупштини, Видовићева је рекла да је измјенама и допунама Закона о посебним републичким таксама прописано смањење таксе за 30 одсто од износа прописаних Законом за 2021. годину и 60 одсто од износа прописаних Законом за 2022. годину, као и да је циљ да ова такса у 2023. години буде потпуно укинута.

- У наредној години уштеда по том основу биће 3,2 милиона КМ за привреду и исто толико биће мање прихода у буџету. У 2022. години то умањење ће бити 6,3 милиона КМ - навела је Видовићева.

Она је додала да ће измјенама Закона о комуналним таксама бити укинуто шест такса које нису имале знатан финансијски утицај.

- Оно што је најзначајније односи се на ослобађање плаћања таксе на истицање назива пословног субјекта за фирме које нису ПДВ обвезници - рекла је Видовићева.

Она је истакла да је измјенама Закона о административним таксама предвиђена уштеда од око милион КМ.