latinica  ћирилица
04/12/2020 |  10:03 ⇒ 10:05 | Аутор: СРНА

Дејановић: Сезона успјешна - цјелокупан систем активиран током 52 дана

Систем противградне превентиве Републике Српске у 2020. години активиран је током 52 дана, а метеоролошку ситуацију карактерисала је нестабилна атмосфера са појавом градоопасне облачности, односно кумулонимбуса, у чешћем броју дана од вишегодишњег просјека, рекао је Срни директор Противградне превентиве Републике Српске Тихомир Дејановић.
Противградна заштита - Фото: РТРС
Противградна заштитаФото: РТРС

- Број дана са појавом града и суградице (јављање у току 35 дана), у сезони 2020. године, такође је значајно већи од просјека ранијих година (22 дана), - рекао је Дејановић.

Он је навео да је у току 29 дана развој метеоролошке ситуације захтијевао методолошки употребу противградних ракета, а у сезони је испаљено укупно 1.137 противградних ракета.

- Правовременим дејствима значајно је сужено подручје захваћено градом, кинетичка енергија зрна града и његова тврдоћа (стварао се мекани слој, односно несмрзнута овојница, који је амортизовао удар). Без дејстава противградне превентиве штета би захватала далеко већа подручја са далеко већим степеном - рекао је директор Противградне превентиве Републике Српске.

Дејановић је истакао да је сезона заштите од града 2020. године започела и завршила у законским роковима, а да се у систему налазило 30 локалних управа, од тога 28 из Републике Српске, Брчко дистрикт, те општина Градачац из Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, у овогодишњој сезони располагали су са 2.770 ракета, што је омогућило несметано спровођење активности заштите од града и адекватне одговоре на све изазове које је нестабилна атмосфера стављала пред оперативни тим Противградне превентиве.

- Сарадња са Центром летних информација (ФИЦ) била је врло добра и дозволе за дејство су током већине ситуација са градоопасном облачношћу добијане доста брзо, што је омогућавало правовремено дејство противградним ракетама - рекао је Дејановић.

Он је навео да током забрана употребе противградних ракета, због безбједности авио-саобраћаја, Противградна превенива није вршила испаљења а олујно-градоносни процеси су се развијали природним током, дакле без вјештачке модификације у циљу умањења штета од града, што је током одређеног броја дана довело до одређених штета на терену брањеног подручја.

- Показало се, као и претходних година, да је највећа штета проузрокована од олујно-грмљавинских процеса, који су настајали и развијали се ван брањеног подручја, на које је било немогуће дјеловати противградним ракетама у њиховим раним фазама настанка и развоја - рекао је Дејановић.

Он је додао да је са локалним управама у систему заштите од града, у највећем броју случајева успостављена коректна сарадња и испоштоване су међусобно уговорне обавезе.

Дејановић је додао да у прилог успјешне оцјене ове сезоне иде и наставак одличне сарадње са противградним заштитама Србије и Хрватске.