latinica  ћирилица
08/12/2020 |  15:35 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Представници Српске у Сарајеву нису безбједни; Све више пријетњи (ВИДЕО)

Представници Републике Српске у Сарајеву нису безбједни, а то показује све више пријетњи које добијају, рекли су након састанка предсједница Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик са предсједником ВСТС Миланом Тегелтијом.
Цвијановић, Тегелтија и Додик - Фото: РТРС
Цвијановић, Тегелтија и ДодикФото: РТРС

Тегелтијин случај само је један у низу, а циљ је ослабити позицију Српске унутар БиХ, рекли су представници институција из Српске.

Безбједност предсједника ВСТС, Милана Тегелтије, озбиљно је угрожена, а пријетње смрћу се не смију олако схватити, поручили су представници институција из Српске.

Након састанка са предсједником ВСТС све је јасније да би Милан Тегелтија могао и званично да поднесе оставку.

Тегелтија је рекао да ће званичну одлуку саопштити у четвртак, како је и најавио.

- Ја као особа и као предсједник ВСТС изложен сам незаконитим обавјештајним и параобавјештајним активностима, који у својој коначници, с пуним правом могу да сумњам, могу да резултирају и угрожавањем мог физичког интегритета, што значи евентуално мојом ликвидацијом. Ја на такве услове тешко да могу да пристанем - навео је Тегелтија.

Политичко Сарајево ће ускоро да крене са писањем новог закона о ВСТС-у, којим ће бити омогућено бирање искључиво подобних кадрова, под ингеренцијом бошњачког фактора, рекао је Милорад Додик, српски члан Предсједништва. Безбједност српског кадра у Сарајеву више не може да буде гарантована, а пријетње добија све више српских представника, рекла је предсједница Српске, Жељка Цвијановић.

- Наш апел се односи на то да се ствари под хитно уреде и доведу под контролу, да је ово амбијент у коме се тешко функционише, ово није једина притужба коју смо добили од људи који функционишу на нивоу БиХ, који су под сталним ударом, тамо се води стална хајка против кадрова из Републике Српске - истакла је предсједница Српске.

- Ово што хоће да ураде са Тегелтијом јесте да га истјерају из ВСТС, угрожавајући га на разне начине и наравно, шаљући поруке да ће га убити у Сарајеву и то није нимало безазлено.

- Поруке о убиствима и мене и других људи су свакодневне. Ко год је покушао да ради у складу са интересима Републике Српске, представља Србе тамо, пролази онако како пролази Тегелтија - поручио је Додик.

Тегелтија је поново одбацио оптужбе које су у јавности произашле из објављених снимака, да је злоупотребио положај и кршио законе.

- Ја сам све све у животу радио законито, ништа нисам радио незаконито, укључујући и ову ситуацију. На крају крајева, имате епилог који говори да особа о којој је ријеч прије двије године била, кад сам са госпођом Бухом разговарао о томе, на мјесту на ком је и данас - навео је Тегелтија.

Кршење надлежности, непоштовање закона, Устава БиХ, заобилажење институција Српске, нелегитимно постављање руководства институција БиХ – тако изгледа тренутно стање у БиХ поручују институционални представници из Српске.

На све то, међународни представници ћуте, рекла је предсједница Српске.

Посљедњи примјер је, каже, незаконито именовање руководства ЦИК.

Цвијановић је напоменула да ниједан странац није осудио прескакање процедура у избору чланова Централне изборне комисије БиХ, већ напротив осуђује се Република Српска која на то указује.

Извјештаји разних невладиних институција али и државних структура, што европских, што америчких, јасно показују да је на сцени реализација унитарне идеје о БиХ, оцрњивање српских и хрватских политичких представника, каже Додик и додаје да то показује и само један од материјала у коме се СНСД и ХДЗ означавају као једине националистичке странке у БиХ.

- Требамо се окупити око институција. Требамо обавијестити јавност. Мислим да је вријеме и за Народну скупштину, али и да о овом стању разматра и Скупштина Србије, да предложимо да парламент или Сабор Хрватске разматра ову ситуацију, као они који су супотписници Дејтонског споразума и да им сугеришемо наша виђења - истакао је Додик.

Додик је поручио да у БиХ мора да постоји договор, јер се међународни фактор понаша пристрасно, што показује, како каже, и недавна изјава амбасадора Европске комисије који је, каже Додик, рекао да они не добијају оно што желе од бх правосуђа, за новац који му дају.