latinica  ћирилица
12/12/2020 |  11:00 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Савчић: Простачко понашање Турковићеве

Предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић изјавио је да се министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић у својим изјавама усмјереним против Републике Српске и њених званичника понијела простачки и ако је то улога особе на тој функцији у БиХ онда таква БиХ и не треба.
Миломир Савчић - Фото: nezavisne novine
Миломир СавчићФото: nezavisne novine

- Назвати Србе фашистима, злочинцима, који су само у Првом свјетском рату остали без трећине војно способног становништва, који су створили двије заједничке државе, па и њеним сународницима, упоредити их са највећим злочиницима свијета само зато што се боре са равноправност свог народа, не допуштају да други одлучују о нашој судбини, превршило је сваку мјеру - рекао је Савчић Срни и додао да се зна ко је био на страни фашиста у Другом свјетском рату.

Савчић је истакао да је то, прије свега, неваспитање, безобразлук од жене која је као амбасадор БиХ обишла свијет.

- Када бих био у стању да се спустим на њен ниво, онда бих морао да употријебим ријечи које не приличе ни мушкарцу, а камоли једној дами, заиста одвратно. Не постоји ништа друго што бих могао да кажем да би имало смисла - истакао је Савчић.

Додао је да је то одвратан ријечник, недостојан најпростије, највулгарије неписмене особе која није отишла даље од кућног прага, а не жене која је обишла свијет и могла да се увјери шта су дипломатија и дипломатски ријечник.

- Турковићева приказује Србе у најружнијем свјетлу и ако је то улога министра иностраних послова у Савјету министара нама таква БиХ не треба - рекао је Савчић.

Он је додао и да подржава захтјев предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да се Турковићева извини, али и да јој више никад не падне на памет да такве ријечи употријеби.

- Ако имате неко незадовољсто, има начин, има и довољно ријечи и у нашем и у њиховом језику да се то каже на начин како приличи односима државника, а за њу не можемо рећи да је државник- категоричан је Савчић.

Он је напоменуо да је команданта Југословенске војске у отаџбини генерала Дражу Михајловића одликовао амерички предсједник Хари Труман за заслуге у Другом свјетском рату и борби против фашизма.

- Они сваку историју и дио историје фалсификују јер немају своју. Лако је да Салкић, који је потпредсједник Српске и који прима плату за то, каже хиљадугодишња историја, али гад, гдје с ким, од кога - упитао је Савчић.

Турковићева је синоћ гостујући на Фејс телевизији позвала на укидање Републике Српске, а легитимно изабраног представника српског народа у Предсједништву БиХ Милорада Додика упоредила са Хитлером.