latinica  ћирилица
12/12/2020 |  15:15 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Турковићева прешла црвену линију

Декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин изјавио је данас Срни да је изјава министра спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић о нестанку Републике Српске наставак политике која се из Сарајева дужи низ година у континуитету води према Српској и Србима, који више немају разлога да толеришу таква понашања.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Та политика сада кулминира охрабрена промјенама у САД и очекивањима да ће се сада из САД и генерално из међународне заједнице појачати притисак који би на крају требало да доведе до нестанка Републике Српске. Поредити српски народ са фашизмом, поредити Додика са Хитлером су најгнусније ствари које би неко у БиХ могао да каже против било кога - рекао је Жупљанин коментаришући наводе Турковићеве за Фејс ТВ.

Он је истакао да је пређена црвена линија и да се под хитно мора наћи квалитетан заједнички одговор на такве поступке и понашања, нагласивши да је Република Српска трајна категорија загарантована и створена међународним уговором.

- Народ који је у својој историји био на страни антифашиста и који је поднио огромне жртве које се сада покушавају приказати на другачији начин је нешто што превазилази сваку мјеру и нешто што се више не може толерисати - навео је Жупљанин.

Он је нагласио да о томе шта је потребно учинити да се престане са таквим понашањима највиши званичници Републике Српске морају хитно разговарати са оним људима у свијету који "разумију ствари на другачији начин" и додао да Српска међу великим земљама има пријатеље.

- У суштини, таква понашања могу довести до нестанка БиХ, без икаквог утицаја или дјеловања Републике Српске и српског народа. Ако то бошњачком народу и њиховој политици у БиХ одговара, онда ми ту немамо шта да кажемо или да чинимо. Сви они који желе опстанак БиХ морају промијенити своје понашање - рекао је Жупљанин.