latinica  ћирилица
14/12/2020 |  19:15 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Србија захтијева да се прекину пријетње нестанком Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Србија поштује територијални интегритет БиХ и ни на који начин га није и неће нарушавати, али захтијева да се прекине са пријетњама укидањем и нестанком Републике Српске, јер је она уставна категорија, саопштено је у Београду након састанка предсједника Србије Александра Вучића са предсједавајућим и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком. Договорен је наставак економске сарадње а Србија, без обзира на епидемиолошку ситуацију, неће затварати границу за грађане Српске.
Александар Вучић и Милорад Додик - Фото: СРНА
Александар Вучић и Милорад ДодикФото: СРНА

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик информисао је предсједника Србије о политичким притисцима на Републику Српску. Подсјећа да је Србија потписница Дејтонског споразума и да је Српска уставна категорија, призната у Дејтону и да је став Србије да је Дејтонски споразум могуће промијенити само уз сагласност сва три конститутивна народа и два ентитета.

До сада се то радило путем притисака међународне заједнице и постоје покушаји да се на сцену врати притисак до момента дисквалификације сваког ко није спреман да ради на рушењу Српске и слабљењу Србије и да прихвати илузорне захтјеве Запада, али Српска и Србија су показале да могу да издрже притиске, каже Додик.

- Веома видљиво да напади који долазе са стране, опет Запада највише, који осокољен побједом Бајдена, који сада желе да врате стару праксу, старе методе, који иду за тим да се ослаби Србија, да се склони Вучић, да се укине Република Српска, тако што би се укинуо и Додик - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ.

Наша сарадња треба да буде синхронизована, истиче Додик.

- Ја сам и овај пут добио несумњиву подршку предсједника Србије и Србије за оно што је статус Републике Српске, предвиђен Дејтонским споразумом, као што је и чињеница да ће се наставити економска и политичка подршка Републици Српској у наредном периоду - каже Додик.

Александар Вучић и Милорад Додик (Фото: Срна)

На састанку је потврђено да Србија ни на који начин неће затварати границу за грађане из Републике Српске.

- Без обзира на развој епидемиолошке ситуације и у Српској и у Србији, границе за наше грађане неће бити затворене. Неће то бити ни са становишта затварања од стране БиХ, али исто тако ни од Србије, што је наравно данас било најважније да потврдимо - исиче Додик.

Србија ће наставити да пружа сваку врсту економске и финансијске подршке Републици Српској, а биће настављене и све започети договори и инвестиције, као што су Бук Бијела и аеродром у Требињу.

- Договорили смо се и потврдили раније опредјељење - Србија је прије мјесец дана дала 20 милиона евра Републици Српској, за помоћ буџету, што је било веома важно да консолидујемо наше стање, и исказала спремност и планирала у свом буџету још 20 милиона евра које ће дати у првом тромјесечју идуће године - саопштио је Додик.

Разговарано је и о конкретним акцијама када је ријеч о изградњи комплекса Јасеновац-Доња Градина на територији Републике Српске.