latinica  ћирилица
16/12/2020 |  14:52 ⇒ 14:59 | Аутор: СРНА

Интегрисати цетињску Богословију у државни образовни систем

Министарство просвјете, науке, културе и спорта активно ће учествовати у интегрисању најстарије школе у Црној Гори - цетињске Богословије у црногорски образовни систем, један је од закључака данашњег састанка ресорног министра Весне Братић са ректором Богословије "Свети Петар Цетињски" оцем Гојком Перовићем, свештеником Мирчетом Шљиванчанином и представницима ове школе.
Веснa Братић и отац Гојко Перовић (Foto: Митрополија) -
Веснa Братић и отац Гојко Перовић (Foto: Митрополија)

Братићева је навела да би на овај начин једна од најстаријих образовних установа у Црној Гори, основана давне 1863. године, постала дио званичног образовног система Црне Горе и била уважена и помогнута од државних институција.

- Ако имамо у виду да су у Црној Гори више од 80 одсто грађана вјерници Српске православне цркве, више је него логично да се цетињска Богословија акредитује и оствари сва законска права и статус који јој припада, а који до сада није имала - поручила је Братићева.

Ректор ове школе протојереј Гојко Перовић изразио је задовољство због спремности Братићеве да учествује у активном дијалогу и раду на томе да ова школа постане дио званичног школског система Црне Горе, саопштено је из ресорног министарства.

Он је навео да из Богословије не траже ништа више од статуса који има исламска школа Медреса у Црној Гори, додајући да Богословија до сада није имала никакву помоћ државних органа Црне Горе.

- Ми ћемо у наредном периоду радити на усклађивању нашег програма са важећим школским програмом како бисмо што лакше интегрисали нашу школу у црногорски образовни систем - рекао је ректор цетињске Богословије.

У саопштењу се додаје да је састанак протекао у веома конструктивној атмосфери, те да су представници Министарства и Богословије исказали спремност да у будућности још чвршће сарађују, како на превазилажењу овог иницијалног проблема, тако и на унапређењу свих облика сарадње.