latinica  ћирилица
17/12/2020 |  18:55 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Херцеговачки пчелари без меда, на продају залихе из ранијих сезона (ВИДЕО)

Херцеговачки пчелари осјетили су горак укус овогодишњег медобрања. Херцеговачког меда, из сезоне на измаку, нема или су сакупљени вишкови симболични. Пчелари тврде да одавно не памте лошију годину, па су купцима у понуди залихе меда из претходних сезона. Страхују да празан простор користе трговци патвореног меда, па захтијевају интензивне инспекцијске контроле.
Мед - Фото: РТРС
МедФото: РТРС

Пчелар Мило Видаковић из Требиња каже да, откако се бави пчеларством, не памти лошију годину. Иако долази са Бобанске површи, микрорегије у којој је пчеларство традиција, овогодишњег меда у продаји нема.

- Не, ове године, на мојих стотину четердесет друштава, било је негдје кило, два, ни трошкови нису покривени - каже  Видаковић.

Овогодишње медобрање уништили су лоши временски услови. Звучи апсурдно, али пчелари су кошнице прихрањивали чак и у мају. Они који су селили пчелињаке у сјеверне дијелове Херцеговине, успјели су да обезбиједе храну за зиму.

- Меда има за продају, али то су залихе из прошлих година, ове године није врцало, није имало од чега - наглашава Слободан Анђелић, пчелар из Требиња.

Празан простор, према тврдњама са требињских тезги, користе продавци патвореног меда. Незванично, цијена по килограму на велико износи од шест до осам марака.

- Не само да је конкуренција, него људи губе повјерење у истинске пчеларе, који се муче, једном кад преварите човјека, преварили сте га за читав живот -додаје Видаковић. 

За откупљиваче, који херцеговачки мед пласирају на бх.тржиште по цијени и до тридесет КМ, ове године меда нема. Годину ће завршити са мање од једне четвртине планираних количина.

Откупна цијена је 10-12 КМ, а наша велепродајна цијена је 14 КМ. Зарађују трговине, дистрибутери, осим они који би требали - рекао је  Зоран Јакшић, директор Херцеговина меда д.о.о. Требиње.

За цијену од осамнаест КМ за килограм меда, пчелари кажу да је, у овом времену, реална.

- Имамо податке да су цијене остале на прошлогодишњем нивоу, али и од прије двије до три године, што не значи да ће тако остати, мед је као и свака друга роба - прича Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара Леотар Требиње.

Да би била спријечена продаја патвореног меда, Нинковић је позвао надлежне инспекцијске органе да појачају контроле, и тако заштите домаће пчеларство.