latinica  ћирилица
22/12/2020 |  19:25 ⇒ 23/12/2020 | 09:06 | Аутор: РТРС

Поклоњена икона је породична и освештана, није отуђена (ВИДЕО)

Икона, коју је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио министру спољних послова Русије Сергеју Лаврову, спада у ред породичних и освештаних икона, и није отуђена, саопштено је из Додиковог кабинета.
Икона - Фото: СРНА
ИконаФото: СРНА

Из Кабинета су нагласили да поклоњена икона има своју тржишну вриједност, али њена вриједност се, прије свега, огледа у томе што је ријеч о освештаној православној икони.

Да није ријеч о културном историјском благу Украјине тврде и историчари, и наводе да су на сцени политичке игре.

Брига политичара из БиХ за наводно национално благо Украјине пуни медијске садржаје од одласка министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова из БиХ.

Тачније, поклон који је српски члан Предсједништва Милорад Додик уручио руском дипломати, а ријеч је о икони Светог Николе, проблематизовали су политичари у Федерацији и опозиција у Српској, као и федерални медији. Наводи су демантовани из кабинета српског члана Предсједништва.

- Салве измишљотина и неистина услиједиле су након погрешне почетне медијске презентације да је ријеч о икони која је дио културне баштине и национално благо, што нигдје није установљено. То потврђује и чињеница да ни седам дана након уручења поклона нема потврде да се икона налази на листама несталих икона, нити да је ко потражује, или да је дио било чије културне баштине, али урпкос томе ширење неистина у јавности се наставља - наведено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

У саопштењу се додаје да се вриједност поклоњене иконе огледа у томе што је ријеч о православној икони великог свеца, што је хришћанима познато.

- Након што је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик уручио поклон шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, у јавности су изнесени бројни нетачни наводи и лажне оптужбе од појединих медија, такозваних експерата, високих званичника БиХ, па чак и појединаца из Републике Српске. Нико и ништа, а најмање гнусне неистине не могу покварити братске односе два православна народа, као ни односе српског члана Предсједништва и политичког руководства Русије - истиче се у саопштењу из Кабинета Милорада Додика.

Да икона није богослужбена и храмовна већ приватна тврди и некадашњи кустос Народног музеја у Београду Никола Кусовац. Вијековима уназад иконе су биле чест поклон између државника и црквених великодостојника, па су иконе оваквог типа завршавале на свим континентима.

- То су серијске иконе које на тржишту умјетничких вриједности и антиквитета имају јако мале цијене. Око  200-300 сличних икона прошле су кроз моје руке. Према томе, ово не говорим напамет него из једног великог искуства - наводи историчар умјетности Никола Кусовац.

Руски медији су пренијели саопштење руског министарства инистраних послова да је Лавров вратио поклоњену икону како би се, како је наведено, утврдила њена историја преко Интерпола, а који још није добио захтјев за провјеру.

Од одласка Лаврова из БиХ федерални медији покушавају поклон представити тако да је ријеч о непроцјењивом културном благу Украјине. С овом констатацијом не слажу се поједини историчари.

Истичу да икона јесте највјероватније из 18. вијека али и да су се производиле у великим тиражима.

- У томе нема ништа спорно, икона је је серијске производње. Никакав уникат. Не ради се о никаквом културном благу и то што има пелат социјалистичке Украјине то не значи да је она културно благо. Нека се утврде све чињенице али нема говора говора о скандалу. Ради се о политичком уплитању Украјине и Федерације БиХ у односе Републике Српске и Русије - рекао је историчар Александар Раковић.

Федерални медији данима су извјештавали о Додиковом поклону Лаврову, али су врло брзо заборавили незапамћени дипломатски скандал у режији друга два члана Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића.

У томе проблем види Раковић који сматра да се на овај начин хтио нанијети ударац Русији на територији БиХ.

- То што је Додик поклонио икону Лаврову неће никоме сметати, неће Русији нанијети никакву штетуни Републици Српскојали то што ова двојица Комшић и Џаферовић нису примили Лаврова у званичну посјету то ће нанијети штету њима, Федерацији БиХ а и државној заједници БиХ чија је Република Српска невољни члан - тврди Раковић.

Управо је наведени двојац Комшић-Џаферовић одбио да присуствује састанку са руским званичником и то након раније утврђеног протокола. Тада се почело говорити о поклону, а не скандалу и окретању леђа једној од најмоћнијих држава свијета.