latinica  ћирилица
26/12/2020 |  14:49 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Пензионисани полицајци: Изједначити права по основу утврђивања висине пензије

Предсједништво Удружења пензионисаних полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске затражиће да се категорија раније пензионисаних полицијских службеника у потпуности изједначи у остваривању права на пензију према Закону о полицији и унутрашњим пословима Српске, одлучено је на данашњој сједници у Бањалуци.
Предсједништво Удружења пензионисаних полицијских службеника Министарства унутрашњих послова - Фото: СРНА
Предсједништво Удружења пензионисаних полицијских службеника Министарства унутрашњих пословаФото: СРНА

Предсједништво је одлучило да достави иницијативу за измјену и допуну Закона о полицији и унутрашњим послова Републике Српске којим би права раније пензионисаних полицијских службеника била изједначена са правима службеника који право не пензију остварују према том закону.

- Број пензионисаних полицијских службеника на које се за сада не примјењује Закон о полицији и унутрашњим послова је релативно мали и средства која би била потребна да се усагласе њихова примања по овом закону годишње не би прелазила износ од 1.500.000 КМ - појаснио је предсједник Удружења Родољуб Видаковић.

Измјене и допуне закона, а ријеч је о члану 136-а, биће достављене Одбору за безбједност Народне скупштине и Министарству унутрашњих послова.

Видаковић је рекао да поменути закон предвиђа да се полицајац пензионише са обрачунатим петогодишњим најповољнијим просјеком плате и сматра да се тиме стављају у неравноправан положај они који су раније остварили право на пензију, која им се исплаћује на име четрдесетогодишњег радног просјека.

Он је навео да је један од разлога којим се траже измјене закона тај што су раније пензионисани полицијски службеници радили идентичне послове са истим обавезама и овлашћењима, али и под знатно тежим околностима.

Видаковић је рекао да су раније пензионисани полицијски службеници без изузетка учествовали у стварању МУП-а Српске, а активним учешћем у рату дали су значајан допринос за одбрану Српске.

Предсједиштво је, додао је, одбацило тврдње да би се у случају примјене овог закона на раније пензионисане полицијске службенике радило о ретроактивној примјени закона.

Видаковић је изразио наду да ће и представници власти и опозиције у Народној скупштини подржати измјене Закона и захтјеве Удружења пензионисаних полицијских службеника.