latinica  ћирилица
26/12/2020 |  19:20 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Надлежни у Српској припремају препоруке за предстојеће празнике (ВИДЕО)

Још 241 особа заражена је вирусом корона у Републици Српској, подаци су Института за јавно здравство.

У посљедња 24 часа тестирана су 917 узорка.

Преминуло је још 13 особа код којих је потврђено присуство вируса.

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље је неповољна с обзиром на активни број лица заражених вирусом корона, па се очекује да ће Републички штаб за ванредне ситуације наредних дана издати нове препоруке за предстојеће празнике.

Како ће ове године изгледати јануарски празници, добрим дијелом одлучиће Републички штаб за кризне ситуације. Већ наредне седмице требало би да буде познато хоће ли и на који начин постојеће мјере бити пооштрене. 

- У овом тренутку Штаб цијени неколико аспеката када говоримо о мјерама. Прије свега то је аспект заштите здравља појединца и заштите здравља популације и очувања функционисања здравственог система, што морамо да имамо свакако на уму. Али с друге стране, има и социално друштвени контекст уопште живота и функционисања у цијелој овој епидемији. И даље пратимо из седмице у седмицу извјештаје Института и на баз тога процјењујемо и доносимо мјере - истакао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Предстојећи празници ризик су за све нас, па је неопходно да сви буду опрезни, одговорни и да се држе препоручених мјера. Ипак, сматра Шеранић, сами апели нису довољни.

- Контролни механизми морају много више да раде. Знам да је и пред њима тежак период и да су се сви заморили, али то је једини начин да очувамо епидемиолошку ситуацију стабилном - додаје Шеранић.

Када је ријеч о вакцинацији против вируса корона, Шеранић је истакао да је Република Српска уплатила 6,9 милиона марака, што је дио вакцина које је БиХ уговорила у оквиру Ковакс механизма.

Паралелно с тим, Институт за јавно здравство приводи крају коначну процјену хладног ланца и дистрибуције вакцине и њене прерасподјеле у Српској.

- Тако да смо ми припремили план вакцинације, познате су групе. Видјећемо сукцесивно како вакцина у том периоду буде долазила. То је информација коју морамо тражити од Министарства цивилних послова, које је потписник уговора са Ковакс, односно Гави механизмом - закључио је министар здравља.

Шеранић је истакао да је појачана комуникација са Представништвом Републике Српске у Русији, гдје се ради на обезбјеђивању правних механизма за допремање вакцине из Русије.