latinica  ћирилица
26/12/2020 |  19:39 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Израда документације за брзу цесту Приједор - Козарска Дубица - Доња Градина (ВИДЕО)

Након Нове године почеће израда планске и студијске документације за изградњу брзог пута Приједор - Козарска Дубица - Доња Градина.
Приједор - Козарска Дубица - Фото: РТРС
Приједор - Козарска ДубицаФото: РТРС

Изградња ове трасе од великог је значаја за становништво, али и привреднике ове регије, јер ће им, прије свега, побољшати безбједност и омогућити бржи приступ Европској унији.

Већ почетком наредне године биће извршен избор консултанта који ће радити планску и студијску документацију за изградњу брзог пута Приједор - Козарска Дубица - Доња Градина. Након тога почеће израда идејног и главног пројекта за ову дионицу.

- У овом моменту најважнији је корак да се уради квалитетна студијска и планска документација, односно да се уради квалитетан избор трасе, имајући у виду више критеријума - истиче Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске.

О вриједности и дужини трасе брзог пута, који ће представљати алтернативу за сада је рано говорити. Ипак, значај за локалне заједнице које ће повезивати биће велики.

- Најбитније је да је та брза цеста од великог значаја за град Приједор и за све грађане, а посебно за привреднике који су извозно орјентисани, јер ће на тај начин брже стизати до граничног прелаза, то јесте до Европске уније - каже Далибор Павловић, градоначелник Приједора.

- Свака општина зависи од повезаности, односно комуникација. Када имамо добру инфраструктуру, имамо веће шансе за побољшање и животног и пословног амбијента - додаје Даријан Бабић, начелник Одјељења за срамбено-комуналне послове Козарске Дубице.

Највећу корист имаће привредници, посебно превозници. Удаљеност од Приједора до граничног прелаза Доња Градина од око 60 километара, путујући досадашњим путем, због чувања терета прелазили су за сат и по времена. Захваљујући брзом путу, уштеде времена биће велике.

- Ако узмемо у обзир на таквој краткој релацији, 60 км на аутопуту ће прећи за 35-40 минута. Значи бићемо у предонсти сат и по времена. А да не говоримо о безбједности камиона - наводи Игор Бебен, власник превозничког предузећа.

Задовољни су и грађани, којима ће безбједност приликом путовања бити увелико побољшана.

Уколико све буде ишло предвиђеном динамиком, почетак изградње брзог пута Приједор - Козарска Дубица - Доња Градина, требало би да почне у наредне двије године.