latinica  ћирилица
29/12/2020 |  14:07 ⇒ 14:10 | Аутор: СРНА

Ђокић: Примјена новог Закона за озбиљну реформу у енергетском сектору

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је данас у разговору са члановима управе Рудника и термоелектране "Угљевик" нагласио да примјена новог Закона о електричној енергији треба у неколико наредних година битно да промијени стање у енергетском систему Српске.
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba) -
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba)

Ђокић је истакао да је на састанку пренио да примјена новог Закона, који ступа на снагу од 1. јануара наредне године, подразумијева озбиљну реформу у енергетском сектору и да се реформа не може одлагати.

- То значи да сва зависна предузећа, како производна тако и дистрибутивна, морају схватити да се морају мијењати и сви се морамо мијењати, и сваки појединац који је у овом систему мора да схвати да се мора мијењати. Мора се имати потпуно другачији однос према раду и овим ресурсима - рекао је Ђокић након састанка са управом РиТЕ "Угљевик".

Он је навео да је киловат-час електричне енергије који производи Република Српска ресурс Српске, те да то и треба да буде ресурс који ће помоћи развоју Српске.

- `Електропривреду Републике Српске` морамо оспособити да по истеку сваке пословне године мора да донесе у буџет јако велика финансијска средства која ће бити стављена у функцију даљег привредног развоја Српске - истакао је Ђокић.

Он је навео да у овом тренутку и дуго година то није пракса и да то она није могла да оствари зато што има изузетно висок раст бројних трошкова, који су оптерећивали финансијски резултат.

- Због тога, електропривреда, није могла да оствари важан пројектовани циљ који држава као власник тог система има. Реформе морамо започети, неке су дале резултате, али недовољне и овај објекат РиТЕ `Угљевик` мора да то учини - поручио је Ђокић.

Он је напоменуо да је изградњом објекта за одсумпоравање, који је велики трошак, РиТЕ "Угљевик" сачувана од затварања.

- Учинили смо то огромним одрицањем. Долазе други проблеми које морамо реално сагледати. Данас сам тражио од управе РиТЕ да план финансијске и организационе консолидације који је усвојен и донесен током ове године, мора бити реализован, допуњен и морамо пратити његову реализацију периодично у наредној години - рекао је Ђокић.

Он је додао да руководство јесте чинило напор, а највећи је да данас РиТЕ "Угљевик" редовно ради и производи електричну енергију и да је важан систем енергетске стабилности Републике Српске, те да ће то тако остати и у будућности.

- Сада је на потезу велика реформа коју морамо спровести и она се не може одлагати, реформе се односе на сву електропривреду, на сва зависна предузеће у оквиру ње, и сам Мјешовити холдинг, односно матично предузеће у Требињу - рекао је Ђокић.

Ђокић је навео да први корак реформи јесте, као што је и донесена одлука у Угљевику, план финансијске консолидације, а најважнији циљ свега је да се битно смање трошкови који утичу на финансијски резултат, а да се при томе не угрози производња.

Директор РиТе "Угљевик" Чедомир Стојановић новинарима је рекао да је управа упознала ресорног министра Ђокића о стању у РиТЕ "Угљевик", текућој години и о свим актуелним проблемима у РиТЕ "Угљевик".

Према његовим ријечима, ово је била једна од најтежих година у историји, изазвана овом пандемијом, а са друге стране година која је донијела нове пројекте.

- Завршен је систем одсумпоравања димних гасова, а успјели смо, упркос бројним потешкоћама, да план производње пребацимо и имамо производњу електричне енергије за шест одсто већу од планиране. На данашњи дан имамо и произведених 1.635 гигават-часова електричне енргије, а планирано је укупно 1.570 гигават-часова, а производња угља је већа од планске - рекао је Стојановић.

Он је навео да је на почетку године, због система за одсомпоравање димних гасова, планиран негативан биланс од 14 милиона КМ.

- Али, кад се сви рачуни на крају године саберу вјероватно ћемо бити позитивни, што говори о добром раду ове године - додао је Стојановић.

Он је рекао да РиТЕ "Угљевик" има "доста обавеза и од раније, обавеза враћања кредита за систем за одсумпоравање димних гасова".

- Али провијава оптимизам, управо зато што смо постигли бољу цијену у систему за одсумпоравање, а она је повећана са 7,71 фенинг на 8,69 фенинга, што је цијена цијена од стране зависног предузећа ка `Електропривреди` и она ће помоћи у стабилнијем раду РиТЕ `Угљевик` - навео је Стојановић.