latinica  ћирилица
29/12/2020 |  14:37 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Велика материјална штета у Костајници, Козарској Дубици и Приједору (ФОТО/ВИДЕО)

Након земљотреса јачине 6,3 по Рихтеру који се око 12.20 догодио у Петрињи сабирају се штете и у градовима у Републици Српској, посебно у Козарској Дубици, Костајници и Приједору.
Козарска Дубица оштећења - Фото: СРНА
Козарска Дубица оштећењаФото: СРНА

19.55 - Најјачи потрес у пограничним општинама Костајница и Козарска Дубица; Нема жртава, причињена велика материјална штета

19.50 - У Приједору и Новом Граду највећа материјална штета од земљотреса, за сада, регистрована је на старијим објектима. 

17.40 - Начелник општине Костајница Никола Јањетовић рекао је да су у данашњем земљотресу у овој локалној заједници оштећени средња школа, зграда општине, шумарија, двије стамбене зграде и велики број кућа.

17.30 - На подручју Приједора и Новог Града је на старијим објектима причињема материјална штета. Према тренутним подацима, нема повријеђених.

17.25 - Влада Републике Српске ће сутра пребацити одређена средства на рачун општине Костајница, како би помогли најугроженијима који су претрпјели посљедице земљотреса чији је епицентар био у Хрватској, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић.

17.20 - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик навео је у писму подршке предсједнику Хрватске Зорану Милановићу да га је дубоко потресла вијест о разорном земљотресу који је погодио Хрватску и довео до људских страдања и произвео огромну материјалну штету.

16.46 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је у Костајници да је на јавним и приватним објектима у овој општини забиљежена већа материјална штета након земљотреса који се данас догодио у Хрватској и осјетио у широј регији.

16.20 - Предсједница Српске Жељка Цвијановић у изјави за РТРС изразила је саучешће за породицама страдалих у земљотресу који је данас погодио Петрињу.

16.15 - Предсједница и премијер Српске у Костајници. 

 

16.05 - Ситуација у Градишци је под контролом и нема веће штете након земљотреса који се данас догодио у Хрватској и осјетио широј регији, а грађани треба да остану смирени и да поведу рачуна о самозаштити, рекао је Срни шеф Одсјека цивилне заштите Градишка Слободан Кнежевић.

 

16.00 - Ванредне вијести

15.52 - Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић изјавио је данас да нема људских жртава, већ само материјалне штете на појединим старијим објектима након земљотреса, чији је епицентар био у Петрињи у сусједној Хрватској. 

15.42 - Интензитет земљотреса који се осјетио у локалним заједницама које су ближе епицентру, дакле у Крајини и Поткозарју био је од шест до седам степени по Меркалијевој скали.

- У Козарској Дубици интензитет подрхтавања тла био је и до седам степени по Меркалију - рекла је за РТРС начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију РХМЗРС Сњежана Цвијић Амулић.

15.20 - Васпитачи из бањалучких вртића позвали су родитеље да дођу по дјецу након земљотреса.

14.40 - Изјаве предсједнице и премијера Српске.

14.30 - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Радован Вишковић налазе се у посјети Козарској Дубици и Костајници, општинама које су највише погођене данашњим снажним земљотресом.

Земљотрес је оштетио многе куће, зграде у Петрињи и околним градовима, али штете се сабирају и у Костајници и Козарској Дубици у Републици Српској.

У Петрињу су стигли припадници хрватске војске.

14.22 - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада да је земљотрес са епицентром у Хрватској прошао уз минималне жртве и поручио да је Србија спремна да пружи Хрватској помоћ.

14.20 - Тло се тресло током конференције за новинаре градоначелника Драшка Станивуковића, када су сви напустили зграду.

14.19 - За Сисачко-мославачку жупанију и шире укидају се пропуснице, изјавио је за Јутарњи лист министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић.

Божиновић је нагласио да ће свим грађанима погођеним земљотресом бити омогућено несметано кретање и да могу одмах напустити подручје своје жупаније.

14.16 - Проглашено ванредно стање у Костајници

14.11 - Према првим информацијама из кабинета премијера Републике Српске, на подручју општина Костајница и Козарска Дубица, које су у Српској највише погођене данашњим снажним земљотресом, на срећу нема жртава.

14.09 - Земљотрес је данас у Козарској Дубици причинио мању материјалну штету на старијим објектима у ужем центру града.

14.07 - Велике штете у Костајници; Оштећења на Средњошколском центру

14.06 - Већи дио Загреба остао је без струје, аутомобили су у колонама, трамваји стоје, грађани су на улицама. По центру града чују се полицијске сирене.

У Загребу су евакуисане болнице.

14.03 - ЕУ понудила помоћ Хрватској након новог земљотреса

13.57 - Због земљотреса у Хрватској превентивно заустављена Нуклеарна електрана Кршко

13.45 - Једно дијете је погинуло у снажном земљотресу који је данас погодио Петрињу, рекао је градоначелник Даринко Думбовић.

13.35 - Нови земљотрес јачине 3,0 по Рихтеру погодио је Петрињу.

12.42 - Због земљотреса обустава наставе

12.40 - Бањалучане узнемирио земљотрес; Изашли испред зграда

Епицентар земљотреса јачине 6,3 степена по Рихтеру био је три километра од Петриње, гдје је порушен центар града, док се већина кровова зграда урушила.

- Успјели смо извући једно дијете, било је у ауту, све се урушило, власник је унутра, али не јавља се - рекао је младић за Н1.

У дијеловима Хрватске нема ни струје ни телефона.

Према изјавама грађана, срушио се и вртић у Петрињи у коме није било дјеце.

Индекс јавља да је у Сиску срушено пола спортске дворане.

Велика штета причињена и на згради Министарства грађења у Загребу.

Након великог земљотреса услиједила су два нова подрхтавања, оба јача од четири степена по Рихтеру.

Овај снажан земљотрес осјетио се, осим Хрватске, и у Републици Српској, БиХ и Србији.