latinica  ћирилица
10/01/2021 |  18:58 ⇒ 11/01/2021 | 07:35 | Аутор: РТРС

Десеточлана породица живот у Шведској замијенила за семберско село (ВИДЕО)

Из Семберије стиже интересантна прича о десеточланој породици Кастело-Јефтовић која је живот у Шведској замијенила за село Велика Обарска.
Породица Јефтовић - Фото: РТРС
Породица ЈефтовићФото: РТРС

Сматрају да се код нас још увијек цијене породичне вриједности што је био разлог њиховог доласка те тако и васпитају и своју дјецу да уз пуно љубави буду и одговорни. Ова породица бави се и узгојем паса међу којима су и пси расе лагото ромањоло,који имају изузетан њух и користе се за тражење тартуфа.

За Ану Кастело можемо рећи да је супер мама. Док је супруг као возач камиона и по мјесец дана је на путу по Европи, сва брига о осморо дјеце узраста од три мјесеца до 14 година је на њеним плећима.

Живот у Шведској, у којој је одрасла, замијенила је прије три и по године за семберско село Велика Обарска. Сматра да је наша средина боља за одрастање дјеце гдје ће научити да испуњавају своје обавезе и буду одговорни.

- Најбитније је да дјеца буду васпитана и културна и да буду добри ђаци. Све више је дјеце која излазе, као да немају родитеље што би се рекло, не знају када долазе кући, шта да раде, немају обавезе.. Мислим да ћу овдје моћи да остварим то што желим - каже Ана Кастело.

А обавезама се уче од малих ногу. Прије спавања све се поспреми и припреми за нови дан. Највише обавеза има најстарија кћерка Лаура.

- Понекад су јако немирни и не могу урадити све што требам, али, у суштини, лијепо је играти се с њима кад их има много - додаје Лаура.

Осим обавеза према дјеци, Ана има обавезу и према псима међу којима су и они расе лагото ромањоло, пси трагачи, савршени за тражење тартуфа. Њихова дресура је, каже, једноставна.

- То радим са мамцима, узмем узорак тартуфа које убацим у лоптице. И док је још штене мало, 4-5 недјеља, почнем да сакривам лоприце како би пас створио интерес и нагон за копање, тражење - каже Ана.

Она  истиче да дресиране псе продаје у иностранству, највише у Данску, Шведску, Норвешку, Италију и Енглеску.

У овој породици очигледно има доста љубави и за дјецу и животиње, јер осим ових паса тартуфара, они имају и средњеазијског овчара, лабрадора, пса којег су удомили, али и једну дивљу свињу.