latinica  ћирилица
15/01/2021 |  11:53 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

СНСД Бањалука: Станивуковић да повуче приједлог систематизације

Коалиција у Граду Бањалука окупљена око СНСД-а тражи да градоначелник Драшко Станивуковић повуче приједлог систематизације јер се, како кажу, њиме крши закон.
Младен Илић, конференција за новинаре (ФОТО: Синиша Пашалић - РАС Србија) -
Младен Илић, конференција за новинаре (ФОТО: Синиша Пашалић - РАС Србија)

- Шокирани смо и запрепаштени најављеном систематизацијом радних мјеста градоначелника Драшка Станивуковића, јер је то кршење закона, Устава и воље грађана - рекао је Драгослав Топић, шеф Kлуба одборника СНСД-а у Скупштини града на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, Станивуковић покушава да стручну службу Скупштине града стави под свој кабинет, што нема нигдје у свијету, те сматра да је ово до сад невиђено у политици и политичком систему.

- Покушавају се одузети надлежности Скупштине града и овако нешто можете можда видјети само у Сјеверној Кореји. Станивуковић од Бањалуке покушава направити Пјонгјанг - навео је Топић.

Он је позвао Станивуковића да без оклијевања објави којих је то 13 радника новозапослено у Градској управи који су потребни, иако је прије неколико дана рекао да има 200 радника вишка.

Такође, Топић тражи да се објаве имена људи који управљају одјељењима умјесто смијењених начелника, додајући да ће о свему овоме обавијестити надлежну инспекцију.

- Дошли смо у чудну ситуацију јер градоначелник жели да преузме управљање Скупштином града - рекао је Игор Шукало, в.д. секретара Скупштине града.

Младен Илић, предсједник Скупштине града, истакао је да су јасно дефинисане које су обавезе градоначелника, а које Скупштине града.

- Градоначелник је раније говорио да се помиримо и прихватимо то што је он побиједио, као што он прихвата да ми имамо већину у Скупштину, а сада је сам себе демантовао. Позивамо га да одустане од оваквих ствари јер су оне апсурдне - рекао је Илић.

Невен Станић, одборник Уједињене Српске у Скупштини града Бањалука, рекао је да је систематизација радних мјеста груб покушај кршења извршне и законодавне власти.