latinica  ћирилица
15/01/2021 |  14:00 ⇒ 14:04 | Аутор: СРНА

За здравствене установе донација вриједности 530.000 евра

Влада Њемачке данас је донирала 50 вентилатора и 10.000 пулсних оксиметара укупне вриједности 530.000 евра, намијењене болницама и здравственим установама широм БиХ.
Респиратори - Фото: РТРС
РеспираториФото: РТРС

- Ово је знак солидарности Њемачке са нашим партнерима - рекла је амбасадор Њемачке у БиХ Маргрет Убер, која је истакла да се вирус корона не тиче појединца него свих, због чега је потребна заједничка борба против кризе изазване овим вирусом.

Уберова је подсјетила да је Њемачка у новембру уручила БиХ респираторе вриједности 350.000 евра, те да је обезбиједила пет милиона евра за подршку малим и средњим предузећима у превладавању кризе изазване вирусом корона.

Она је најавила и донацију заштитних маски у вриједности 4,4 милиона евра.

Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић захвалила је за донацију, истичући њен значај за лијечење обољелих од вируса корона.

- Медицинска опрема из ове донације биће подијељена надлежним здравственим институцијама Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта у складу са одлуком Савјета министара о принципима расподјеле међународне помоћи за заштиту и спашавање - рекла је Гудељевићева.

Представник Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ Борис Ребац објаснио је да је ријеч о опреми за кисеоничку подршку, односно терапију кисеоником и оксиметрима за мјерење кисеоника у организму, што је битно приликом одређивања терапије.

Он је истакао да би опрема већ почетком наредне седмице трабало да буде испоручена болницама широм БиХ.

Ребац је навео да Свјетска здравствена организација, која је помогла у набавци и дистрибуцији дониране опреме, остаје отворена за наставак сарадње.

Руководилац Регионалне канцеларије Института за јавно здравство Српске Владо Миовчић констатовао је да данашња донација представља континуитет подршке и помоћи Њемачке здравственим установама у БиХ.

- Ово је значајна помоћ за наше здравствене установе у борби са вирусом корона - закључио је Миовчић.

Представник Кризног штаба Федерације БиХ Горан Черкез истакао је да је ријеч о врло битној опреми која ће врло брзо бити стављена у функцију и служити у процесу интензивног лијечења пацијената заражених вирусом корона.