latinica  ћирилица
16/01/2021 |  09:57 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Миле Качавенда крв дао 101 пут

Миле Качавенда из Чађавице код Новог Града, који је готово 50 година био добровољни давалац крви и драгоцјену течност дао 101 пут, те за свој хумани рад добио више признања, каже да је када неком даш крв то веза за цијели живот.
Нови Град - Миле Качавенда - Фото: СРНА
Нови Град - Миле КачавендаФото: СРНА

- То је веза док сте живи. Развије се пријатељство и повезаност - прича за Срну Качавенда, који више не може давати крв јер је напунио 65 година, али истиче да ће и даље бити активан у новоградском Црвеном крсту.

Овај скромни човјек наводи да је стекао бројне пријатеље међу добровољним даваоцима и у породицама којима је помогао и наглашава да је био једнако мотивисан да помогне без обзира на то да ли је некога познавао или не.

- То уопште није важно. Важно је једино да се помогне ако се може помоћи. Ја бих свима који су у могућности препоручио да буду добровољни даваоци крви. Нас покреће та помисао да спасавамо нечији живот - поручио је Качавенда.

Качавенда наводи да је крв први пут дао 1972. године радницима који су повријеђени на путу за Водице.

- Био сам запослен у предузећу "Грађевинар", одазвао сам се и тако је све почело - присјећа се Качавенда.

Качавенда истиче да је протеклих година редовно учествовао у организованим акцијама, али и када су била потребна породична давања крви.

- Давао сам крв и на ВМА пет пута када је требало и у братској општини Бач када су организоване посјете добровољних давалаца - каже Качавенда, који је за свој хумани рад добио више признања Црвеног крста Републике Српске, те из Бача.