latinica  ћирилица
16/01/2021 |  14:36 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Злочин над Србима у Скеланима и даље без казне (ФОТО/ВИДЕО)

У Скеланима код Сребренице данас је обиљежено 28 година од убиства 69 мјештана овог насеља које су убиле муслиманске јединице из Сребренице 16. јануара 1993. године. Тада је рањено 165 мјештана. Од 30 заробљених, половина није преживјела мучења у сребреничким логорима, а четворо се још воде као нестали. Служен је парастос за свих 305 скеланских жртава убијених од 1992. до 1995. године, којем је присуствовао и предсједник Владе Владе Републике Српске Радован Вишковић.
Скелани - парастос - Фото: СРНА
Скелани - парастосФото: СРНА

Парастосу и обиљежавању 28 година од страдања српског становништва у бившој општини Скелани присуствовале су бројне делегације и више стотина становника средњег Подриња са обје стране Дрине.

Цвијеће су, осим Вишковића, положили предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Радомир Граонић, делегације Савеза логораша, Ветерана Српске, више удружења и организација проистеклих из рата из подрињских општина и општинске делегације Сребренице и Братунца, као и делегација ратних војних инвалида из Бајине Баште.

Скелани - полагање вијенаца - Вишковић (фото: СРНА)

Парастосу у Скеланима претходило је полагање цвијећа и прислуживање свијећа код споменика у оближњим селима Ћосићи и Калиманићи чији су становници, такође, настрадали на данашњи дан прије 28 година.

Предсједник Владе Републике Српске рекао је да за жртве у Скеланима нико није одговарао и да институције Српске никада неће одустати од борбе за истину и правду.

Вишковић је поручио да правда мора бити иста за све, јер, уколико није, онда то није правда, што показују досадашње судске пресуде о суђењима за почињене ратне злочине.

Предсједник Борачке организације Републике Српске рекао је да данашње обиљежавање 28 година од страдања српских цивила и војника у Скеланима најбоље говори о карактеру рата у БиХ и неправди коју судске пресуде наносе српском народу.

- У јануара 1993. године овдје у Скеланима бранили смо своје и животе наших породица и нашу српску земљу. Данас, након 28 година, бранимо истину о тим догађајима и истину о карактеру рата на простору БиХ - поручио је Савчић.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић рекао је да су у Скеланима већином страдали цивили, као и у сребреничкој општини у цјелини, гдје су од 500 српских жртава већина били цивили.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да је прошло 28 година од злочина у Скеланима "гдје су дошли да се напију српске крви, јер су били жедни девет дана након покоља у Кравици у којој су се најели, гдје су, према свједочењу муслиманске стране, упали да би дошли до хране, јер су били гладни".

Предсједница Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да је недопустиво што још нико није одговарао за свирепа убиства 305 Срба на подручју Скелана, што јасно говори да правосуђе на нивоу БиХ функционише селективно у процесуирању ратних злочина.

- Да ли је могуће да послије 28 година нико није одговарао за свирепе злочине у Скеланима. Изгледа да правосуђе БиХ само признаје бошњачке жртве, док их српске не интересују - рекла је Рајилићева.

Од 305 убијених Срба из овог краја у посљедњем рату више од половине било је цивила, жена, дјеце и стараца.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице са неколико хиљада војника под командом Насера Орића, упале су на данашњи дан 1993. године у зору у српска села Кушиће, Ћосиће, Калиманиће и још нека, а затим и Скелане, убијајући, пљачкајући и палећи све што је српско, са јасном намјером да изврше етничко чишћење и потпуно затру трагове српског живота и постојања на овом простору, што потврђује скрнављење српских гробаља - уништавање крстова и надгробних споменика.

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима неколико дјеце и 15 жена. Рањено је 165 мјештана.

Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.

Извор: РТРС/СРНА