latinica  ћирилица
16/01/2021 |  19:06 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Костајница није сама - стигла помоћ (ВИДЕО)

У Костајницу су стигла четири стамбена контејнера од којих је три обезбједила Влада Српске и један контејнер обезбиједио је приватни предузетник.
Костајница: Стамбени контејнери - Фото: Тwitter
Костајница: Стамбени контејнериФото: Тwitter

Помажу и Срби из Хрватске. Српско народно вијеће, за најугроженије становнике Костајнице, допремило је и 500 пакета хране и хигијенских производа.

Костајница ни данас није сама, а томе свједоче стамбени контејнери који ће бити усељиви у понедјељак. Произведени у Српској, а опремљени по највишим стандардима, од великог су значаја за оне који због земљотреса више немају кров над главом.

Радојка Тривунџа и Југослава Вујасин захвалне су Влади Републике Српске за додијељене стамбене контејнере.

Влада је одмах по земљотресу Костајници интервентно уплатила 300.000 КМ. Додатна средства, за три контејнера, издвојена су из резерве предсједника Владе Радована Вишковића.

Директор Републичке управе Цивилне заштите Милан Новитовић рекао је да су Влада и премијер још једном показали велику одговорност према грађанима Костајнице.

- Контејнери су опремљени лежајевима, кухињом и купатилом. То није комфор за "редовне" услове живота, али је довољан комфор за ситуације послије земљотреса, у којима су људи остали без крова над главом - рекао је Новитовић.

За сада нема потребе за додатним алтернативним смјештајем, каже начелник Костајнице Никола Јањетовић. Међутим, због тла које не мирује могућа су нове пукотине на већ оштећеним стамбеним објектима.

- Сваки дан тло подрхтава, појављује се додатна штета на објектима тако да у неком наредном пероиду, нажалост, мислим да ће бити потребе - каже Јањетовић.

Из Хрватске је, захваљујући Српском народном вијећу, стигао други контигент хране и хигијене. Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да је допремљено 500 прехрамбених пакета.

- Поновићемо то и убудуће, у мјери и количини коју можђемо одвајати за људе пострадале овдје од истог потреса с којим се ми мучимо и боримо на хрватској страни, односно на банијској страни - рекао је Пуповац.

Велику улогу у санирању штете и несебичној помоћи, све вријеме од разорног земљотреса, имају бројне организације попут Цивилне заштите Републике Српске и Црвеног крста. Међутим, помоћ Костајници је и даље потребна јер је ријеч о штети коју не могу сами санирати.