latinica  ћирилица
18/01/2021 |  11:11 | Аутор: СРНА

Зарић: "Коридор" је прича коју треба знати и памтити

Документарно-играни филм "Коридор 92", који говори о страдању, храбрости, моралу и бици која је дефинисала опстанак Републике Српске, премијерно ће у Србији бити емитован у сриједу, 20. јануара, на Првом програму РТС-а, потврдила је аутор филма Слађана Зарић.
Коридор - документарни филм - Фото: РТРС
Коридор - документарни филмФото: РТРС

Зарићева, која је потписала и филм "Ратне приче са Кошара", за РТС је рекла да је радује што ће филм "Коридор 92" видјети и публика у Србији и додаје да је ријеч о потпуно другачијој причи, али да и ову треба знати и памтити.

- У бици за Коридор у разним фазама учествовало је 40.000 бораца. Погинули су бројни припадници Војске Републике Српске  и Полиције Српске Крајине, али су у том тренутку спасени сви на западу БиХ и у Српској Крајини. Без те битке Република Српска не би постојала - рекла је Зарићева.

Она је подсјетила да је филм премијерно у Републици Српској приказан на Дан Републике Српске - 9. јануар.

- Кажу да није било куће која није гледала екранизацију њихове велике битке. То је прича о успјеху ВРС - рекла је Зарићева.

Филм "Коридор 92", који је настао у копродукцији РТС, РТРС и Војнофилмског центра "Застава филм", заснован је на свједочењима учесника, а снимљене су исповијести скоро 80 бораца с Коридора.

Документарац се бави и страдањима српског становништва прије отпочињања акције ВРС и то у хрватским логорима у Посавини, гдје је било заробљено око 2.800 Срба, међу којима и 106 дјеце.

Играни дио, у ком играју бројни глумци из Србије и Републике Српске, реконструише кључне догађаје почевши од 3. марта, када су снаге хрватске војске ушле на простор БиХ, преко спајања јединица два корпуса, као и борби за Модричу, Оџак и Дервенту, све од 7. октобра и ослобођења Брода.

Операција "Коридор 92" , позната и као пробој "Коридора живота", вођена је од 24. јуна до 6. октобра 1992. године против снага ХВО и Хрватске војске у Посавини, а циљ је био поновно успостављање путне везе између западног и источног дијела Српске Републике БиХ.

Окидач за доношење одлуке о пробијању коридора била је смрт 12 бањалучких беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника из правца Србије.