latinica  ћирилица
18/01/2021 |  11:11 ⇒ 11:17 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕЕЗ увела санкције БиХ

Европска енергетска заједница увела је санкције БиХ, потврдио је Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице.
Гориво - Фото: илустрација
ГоривоФото: илустрација

Разлог је кршење директиве о сумпору у горивима и непоштивања енергетских пакета о енергији и гасу.

- Тачно је да су уведене санкције БиХ и она неће учествовати у доношењу одлука о питањима буџета Европске енергетске заједнице и извршења буџета у периоду од двије године, осим ако у међувремену отклони предметне повреде - рекао је Копач.

Одлука о санкцијама донијета је крајем прошле године, а ЕЕЗ је њен садржај објавила у четвртак. Раније је било неколико упозорења да би због кршења међународних правила, БиХ могла бити кажњена.

Међу разлозима који су иницирали доношење те одлуке наводи се да се само у БиХ од свих земаља чланица Енергетске заједнице, када су у питану нафтни деривати, може још увијек користити Еуро 3, док је европски стандард Еуро 5.

БиХ допушта већу количину сумпора у нафтним дериватима како би подржала домаћу производњу у Рафинерији у Броду.

Други разлог због којих су уведене санкције је тај што није усвојен закон на бх. нивоу о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије.

Наиме, од 2017. године је у процедури тај закон, али је прошли сазив Савјета министара ентитетима послао различите материјале, тако да није дошло до усаглашавања. Према том закону, планирано је да се надлежност за питања гаса пребаци на Регулаторну комисију за електричну енергију ДЕРК.