latinica  ћирилица
18/01/2021 |  11:53 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

Крстовдан и Богојављење биће обиљежени и на Флориди (ВИДЕО)

Крстовдан и Богојављење, молитвено се прослављају и на Флориди у Норт Порту. Тамошњи Срби окупљени око Црквено-колске општине Светог Саве, вриједни су у очувању традиције и културе.
Срби на Флориди - Фото: РТРС
Срби на ФлоридиФото: РТРС

Норт Порт, са скоро 60.000 становника, може се похвалити и са српском заједницом. Насељавање, Срба почиње прије 1914.године и између и послије два велика свјетска рата. Свако вријеме носило са собом и различите размирице и проблеме. Подизањем, Светосавског храма Срби су се скрасили и на духовним темељима наставили живот.

- Можемо рећи да је ово црква помирење. Постојале су бројне размјерице и расколи, а сада је све Богу хвала у реду - рекао је протонамјесник Александар Ђурђевић парох.

У Црквено школској општини међу неколико стотина вјерника су и они који су давно или недавно дошли из Србије, Црне Горе, Републике Српске и остатка БиХ. Светосавски храм је многима и подсјећање на родну груду.

- Једна је на Косову и Метохији, а друга у Републици Српској у Милићима - додао је он.

И Арсеније Терзић након завршене Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену стигао је у Америку на студије на Православни богословски факултет у Либертвилу. Свештенички син из околине Краљева топло је примљен у овој Светосавској заједници.

- Моје мишљење било је да су овдје сви заузети ,међутим не - људи су исто у вјери и молитви као у Србији - истакао је Арсеније Терзић студент Православног богословског факултета у Либертвилу.

Васкрсавању живота православних Срба у Норту Порту свједочи и Мирослав Ђурић. Родом из Факовића, радо се сјећа родног краја. Засновао је породицу и уградио себе са сународницима у уређење српске светиње. У мислима је стално на дједовској земљи.

- Америка је дала много, али увијек сам срцем у прадједовјској земљи - каже Ђурић.

 С благословом владике источноамеричког Иринеја, организован је богат духовни и културни живот. Организују бројне приредбе, духовне вечери, уче о вјери, традицији и обичајима.