latinica  ћирилица
18/01/2021 |  18:53 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Бањалука добила прво паметно аутобуско стајалиште (ФОТО/ВИДЕО)

Бањалука од данас има прво паметно аутобуско стајалиште у близини Завода за физикалну медицину и рехабилитацију ,"Др Мирослав Зотовић". Ово паметно стајалиште требало би да грађанима на једном мјесту омогући тачне и корисне сервисне и туристичке информације.
Паметно стајалишто за аутобусе (Фото: https://www.banjaluka.rs.ba/) -
Паметно стајалишто за аутобусе (Фото: https://www.banjaluka.rs.ba/)

Поред тога што је модерно, прво паметно аутобуско стајалиште састоји се и од низа различитих, а корисних компоненти за грађане.

- Поред тога што је модерна и функционална, има пуњаче за лаптопе, за мобилне телефоне. Она поред тога у свом интеграционом дисплеју показује у реалном времену долазак аутобуса, мјери влажност и загађење ваздуха, притисак, а показује и друге параметре, навео је Марио Милановић, директор Градске развојне агенције Бањалука.

- Данас видите заштићени производ – прво паметно аутобуско стајалиште у БиХ са предзнаком made in Banjaluka, додала је Аријана Максимчук, директорка "Телемакса".

Прво паметно аутобуско стајалиште је велики корак ка модернизацији и дио је пројекта "Бањалука - паметни град", истиче предсједник градске скупштине Младен Илић.

- Задовољство је ступити испред овог детаљно урађеног пројекта – ово је чист примјер развоја Бањалуке у оваквом неком сектору. Вјерујем да је овај развој изузетно важан - истакао је Илић.

Поред овог пројекта, у граду би требало да буде реализовано још девет пројеката уз помоћ Иновационог центра, а које финансирају Град, УНДП и Министарство за научнотехнолошки развој.

- Иновативне идеје требају да се приближе људима, јер нам жеља није да технологија служи само себи, него да проблеме људи ријешава на најконретнији начин - навео је Горан Вукмир, шеф Канцеларије УНДП-а у Бањалуци.

Фото: РТРС

- Са овим ћемо да наставимо, јер је чињеница да свега 10 одсто становника Бањалуке користи јавни превоз што је испод ЕУ стандарда. Ово стајалиште јесте по европским стандардима, тако да и по употреби јавног превоза, морамо да достигнемо ЕУ стандарде - поручио је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.

Прво паметно аутобуско стајалиште, реализовано је у складу са Стратегијом развоја града Бањалука до 2027-ме, а за чију је реализацију издвојено око 50.000 марака.