latinica  ћирилица
19/01/2021 |  19:32 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Хоће ли друго полугодиште у Костајници почети на вријеме? (ВИДЕО)

Хоће ли друго полугодиште у школама у Костајници почети 21. јануара зависиће од извјештаја Kомисије за процјену штета о стању школских објеката, која би сутра требало да почне да ради.
Костајница - Фото: РТРС
КостајницаФото: РТРС

Укупно пет тимова, на челу са инжењерима из Дирекције за обнову и изградњу Републике Српске, обићи ће око 1.700 стамбених и пословних објеката.

Интервентна екипа статичара из Републичке дирекције за обнову и изградњу већ сутра ће, због почетка наставе и безбједности дјеце, утврдити евентуални степен оштећења у вртићу и основној и средњој школи.

- Видјећемо сутра, тим који долази ће интервентно прегледати вртић и основну и средњу школу. На основу њиховог налаза можда школа и почне у четвртак - изјавио је начелник општине Нови Град Никола Јањетовић.

Више од 600 објеката у Костајници оштећено је у недавном земљотресу.

У наредних мјесец дана биће процијењен степен оштећења објеката.

- Комисија пет тимова ће обићи и завршити категоризацију. Постоји утврђена методологија, начин како се врши категоризација и како се врши процјена штете. То је једини релевантан начин процјене самих штета. Постоје објекти који нису претрпјели штете, али ће комисија обићи и њих - рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

С обзиром да је епицентар земљотреса био неких 30 километара од Трговске горе, то је најбоља потврда да ова локација није безбједна за одлагање радиоактивног отпада, упозорила је Голићева.

- Што је најважнији параметар да то одлагалиште не може бити ту. Да не говорим о водопропусним стијенама, о водотоковима - нагласила је Голићева.

Комисије за процјену штете раније су у Костајници прегледале 80 кућа и утврдиле да 45 није сигурно за становање.

Након што тимови за процјену штете заврше комплетан посао слиједе пројекти за санацију, а у пројектовање ће вјероватно бити укључена и Дирекција за обнову и изградњу, истакла је Голићева.