latinica  ћирилица
19/01/2021 |  19:53 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Потребна помоћ породици Ковачевић; Активан хуманитарни број (ВИДЕО)

Наша екипа поново је била у посјети породици Ковачевић из Горње Писаквице. Ковачевићи се већ 19 година боре са опаком и ријетком болешћу од које болује њихов син Никола.
Позовите 1413! - Фото: РТРС
Позовите 1413!Фото: РТРС

Никола болује од ријетког Волфовог синдрома са девет дијагноза, што захтијева даноноћни родитељски надзор и његу.

По пунољетству, изгубио је 50 одсто социјалних примања.

- Ништа не значи његово пунољетство никоме од родитеља. Треба да имају до живота, док су год живи требају имати примање и треба да на томе остане - рекао је Николин отац.

Након наше прве посјете Ковачевићима породицу је контактирала правница Савеза за ријетке болести, која је покренула поступак о враћању Николиних изгубљених социјалних примања.

- Правница из Савеза за ријетке болести је реаговала, међутим добила сам саопштење из Центра за социјални рад да је тај захтјев одбијен јер они нису надлежни за то, о томе треба да одлучује град Бањалука - рекла је Николина мајка.

Центар за социјални рад, након нашег претходног разговора, покренуо је поступак да Никола добије додатну материјалну подршку.

- Контактирала нас је социјална радница која је рекла да ће доћи кући у посјету и да ће покушати неки други вид помоћи, ако се могне, да ће се ићи и на комисију, да ће покушати бар једним дијелом да надокнаде тај губитак. Нема шансе у том износу, али бар једним дијелом и учинићемо што можемо - изјавила је Николина мајка.

У току је поступак за остваривање права на новчану помоћ за Николу, потврила је Рената Ритајевић из Центра за социјални рад Бањалука.

- Реализацијом и остваривањем наведеног права, породици ћемо обезбједити додатну материјалну подршку јер се ради о сталном и редовном примању - истакла је Ритајевићева.

У пружање помоћи породици Ковачевић, укључио се велики број грађана широм Српске.

До краја мјесеца, активан је хуманитарни број. Позивом на 1413 донирамо једну марку за набавку неопходних лијекова Николи.