latinica  ћирилица
19/01/2021 |  19:59 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Радојичић и његов тим заслужни за реализацију пројекта паметног стајалишта (ВИДЕО)

Реализација пројекта паметног стајалишта у Бањалуци резултат је напора администрације на челу са бившим градоначелником Игором Радојичићем, каже министар научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић.
Срђан Рајчевић - Фото: РТРС
Срђан РајчевићФото: РТРС

Сматра да садашњи градоначелник Драшко Станивуковић преузима заслуге за нешто против чега се током посланичког мандата највише борио.

Ријеч је о пројекту који су прошле године, са пола милиона марака, финансирали УНДП, ресорно Министарство и Град.

Пројекат паметног стајалишта заједно су прошле године финансирали УНДП са 250.000, ресорно Министарство са 160.000 и град Бањалука са 90.000 марака.

Они који су иницијативе из ИТ сектора некада квалификовали као криминал, сада паметно стајалиште промовишу и преузимају заслуге.

- Што се тиче јучерашње промоције пројекта паметног стајалишта, садашња Градска управа Бањалука на челу са градоначелником Драшком Станивуковићем са резултатима његове примјене има везе колико отприлике и са слијетањем човјека на Мјесец. Он је сматрао да је било каква иницијатива која је везана за информатички пројекат у принципу одређени криминал и да су то негативне појаве. Међутим, данас, како видимо, радо преузима заслуге које у принципу нису његове - изјавио је Рајчевић.

Осим паметног стајалишта, ту је још девет пројеката у оквиру заједничке иницијативе УНДП-а и ресорног Министарства, договорених раније.

- На примјер, имамо ту паметно управљање отпадом, звучне семафоре за већу слободу кретања и безбједност у саобраћају, информациони систем за промоцију локалних заједница, паметни систем јавне расвјете. То су све неке од идеја које су се нашле у оквиру ове иницијативе УНДП-а и ресорног Министарства - истакао је Рајчевић.

Примјена ових пројеката значиће много за Бањалуку и Српску, сматра министар Рајчевић, јер би требало да допринесе побољшању квалитета живота грађана.