latinica  ћирилица
20/01/2021 |  15:53 ⇒ 15:56 | Аутор: СРНА

БиХ једина у региону без важеће стратегије за борбу против тероризма

БиХ једина од шест земаља западног Балкана нема важећу стратегију за борбу против тероризма, показала је анализа Балканске истраживачке мреже.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Петогодишња Стратегија за превенцију и борбу против тероризма званично је истекла крајем 2020. године, а израда нове стратегије још није почела.

Министарство безбједности је тек послало Савјету министара на усвајање одлуку о формирању радне групе за израду документа нове стратегије.

БиХ није сачинила ни извјештај о томе колико је успјешно провела претходну стратегију, нити је усвојена процјена њеног провођења.

БИРН наводи како нису сачињавани годишњи извјештаји о провођењу стратегије, тако да нико званично није могао рећи да ли је тај петогодишњи документ испунио зацртане захтјеве.

Питања повратника са страних ратишта нису била обухваћена Стратегијом, јер је она, како је раније објашњено, усвојена у периоду када се још говорило о одласцима на ратишта у Украјину и Сирију.

Из Министарства безбједности су рекли да се у Сирији још налази 29 жена и око 70 дјеца држављана БиХ.

- Повратак и прихват држављана БиХ из кампова у Сирији може се провести према плану по којем је проведен први прихват у децембру 2019, уз одређене корекције прилагођене тренутној ситуацији - навели су из Министарства безбједности, уз напомену како пандемија вируса корона отежава комплетан процес.

Три од шест земаља западног Балкана у своју стратегију до сада су укључиле однос према повратницима из Сирије и Ирака.