latinica  ћирилица
20/01/2021 |  19:07 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Настављено смањење и укидање такси у Српској (ВИДЕО)

Велики број различитих такси у Републици Српској, које су пословни амбијент чиниле неповољним, од ове године је укинут, а поједине су смањене.
Бројање новаца - Фото: РТРС
Бројање новацаФото: РТРС

И ту није крај. Укидање ће бити настављено, па привредници рачунају да би за двије године укупне уштеде могле бити око 13 милиона марака.

Од нове године у регистру фискалних и нефискалних давања дошло је до промјене. Укинут је низ административних и комуналних такси,а посебна републичка такса је смањена.

За једно предузеће финансијски можда није велика уштеда,али у мору различитих издатака значи.

Примјера ради, годишње за посебну републичку таксу пословна заједница до сада је издвајала милионска средства. То ће од ове године бити мање.

- Донесено је да се у претходине двије године смање одређене републичке таксе за једну трећину, које износе 10 милиона - појаснио је Саша Тривић, предсједник УУП Републике Српске.

Слободанка Поповић помоћник министра финансија наводи да ће 2021. такса бити умањена за 30 одсто, 2022. још за 30 одсто, а 2023. да ће бити скроз укинуте.

До 2023. привредници очекују да ће укидањем фискалних и нефискалних давања укупна уштеда бити 13 милиона марака.

Економисти подсјећају да не треба гледати само колико је то у новцу, те да је важан екквивалент и вријеме које се уштеди.

Очекује се да ће Регистар фискалних и нефискалних давања из године у годину бити све мањи.

Резултат тога требало би да буде већа ликвидност и привредна акитивност предузећа.